Villa Máxima bedreigt rust wandelaars

De villa van Willem-Alexander en Máxima, betekent extra drukte op landgoed De Horsten in Wassenaar. ,,Ik hoop dat ze het park in de toekomst niet afsluiten.''

Op het parkeerterrein van koninklijke landgoed De Horsten in Wassenaar is het zondagmiddag lang zoeken naar een plekje. Voor een schuurtje dat dient als kassa staat een lange rij. Gezinnen en oudere echtparen wachten tot ze naar binnen mogen voor een zondagse wandeling. ,,Het lijkt hier wel de Kalverstraat'', roept een voorbijganger.

Op een raam van het loket is een krantenknipsel geplakt, waarin staat dat Willem-Alexander en Máxima op het landgoed gaan wonen. Ze zullen De Eikenhorst betrekken, een riante villa die ooit gebouwd is voor prinses Christina en haar toenmalige man Guillermo. Het paar zal niet direct na het huwelijk kunnen verhuizen. Op het terrein moeten eerst onderkomens voor de beveiliging en de marechaussee worden gebouwd.

Jaap van de Plasse en Mia Berkenbosch gaan deze middag bij de villa kijken. ,,Ik ben een echte Wassenaarder'', zegt Jaap, ,,en ik vind het erg leuk dat ze hier komen wonen''. In de toekomst, als het paar op De Eikenhorst woont, willen ze vaker langslopen.

Wandelaar Jouke Bruin vindt dat Willem-Alexander en Máxima recht hebben op privacy. ,,Maar ik hoop dat ze het park niet gaan afsluiten voor publiek, want ik wandel hier graag.'' Volgens Bruin heeft de drukte niets te maken met de aanstaande bewoners. ,,Het is hier op zondag altijd druk.''

Lisa Maier (9) kijkt door de spijlen van het hek rond De Eikenhorst. Haar moeder wilde wandelen, maar Lisa wil vooral het nieuwe onderkomen van Máxima en Willem-Alexander zien. Eind deze maand wordt Lisa tien, en op 1 februari heeft ze een slaapfeestje: dan kan ze op 2 februari samen met haar vriendinnen in pyjama naar het huwelijk kijken. Het huis van de toekomstige koning en koningin valt een beetje tegen. Ze had iets `paleisachtigers' verwacht.

,,Vergeleken met Engelse koninklijke huizen stelt het weinig voor, maar het is goed genoeg om te beginnen'', oordeelt een uit Venezuela afkomstige vrouw. Ze voelt zich verwant met Maxima omdat ze ook uit Zuid-Amerika komt, en getrouwd is met een Nederlandse man. In de Kampioen heeft ze een routebeschrijving gelezen naar de Eikenhorst, en ze wilde graag zien hoe het huis er bij lag. Sybe Dijkstra is niet gekomen voor De Eikenhorst, maar om te wandelen. Hij is bang dat groepen Oranjefans de rust van het landgoed zullen verstoren. Hij gaat vaak doordeweeks naar De Horsten. ,,Dan is er bijna niemand.'' Wat hem betreft blijft dat zo.

    • Geertje Dekkers