`Vernietig documenten over Enron'

Werknemers van accountants- en adviesconcern Andersen hebben in opdracht van een advocaat van de firma een groot aantal documenten vernietigd over de financiële toestand van de failliete energiehandelaar Enron. Het bevel tot het verwoesten van het materiaal kwam via een memo van 12 oktober vorig jaar, vier dagen voor bekend werd dat Enron een onverwacht verlies zou lijden van 618 miljoen dollar (694 miljoen euro).

Dit onthult het Amerikaanse weekblad Time. Het tijdschrift baseert zich op bronnen binnen het Amerikaanse Congres, dat het grootste faillissement uit de Amerikaanse geschiedenis onderzoekt. Het gaat volgens Time om duizenden documenten, zowel op papier als elektronisch, die zijn verdwenen. Andersen bevestigde donderdag dat er financiële rapportages over Enron zijn vernietigd, maar houdt zich stil over het bewuste memo.

Enron was tot voor kort de op één na grootste klant van Andersen, dat tot de grootste vijf accountants- en adviesconcerns ter wereld behoort. De van origine Amerikaanse accountant is in opspraak gekomen nadat de controleur van de boeken onvoldoende heeft gewaarschuwd voor de financiële gevaren. Enrons schulden bleken veel hoger dan eerder bekend was. De resultaten van Enron moesten vervolgens worden aangepast, een doodzonde voor beursgenoteerde bedrijven.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC onderzoekt de zaak, evenals het Congres – dat vooral wordt gesteund door tegenstanders van de energiederegulering. De SEC heeft verklaard dat dit een ,,extreem serieuze zaak is''. Ook het ministerie van Justitie onderzoekt de ondergang van Enron om verantwoordelijken strafrechtelijk aan te pakken.