Van Praag vindt pers `negatief'

In zijn laatste nieuwjaarsrede als voorzitter van Ajax heeft Michael van Praag gisteren de loftrompet gestoken over zichzelf en over de club. ,,Niet om te pochen, maar om het zelfbewustzijn van de Ajacieden te versterken'', verklaarde hij. Volgens Van Praag is dat hard nodig, omdat de Amsterdamse voetbalclub naar zijn mening veel te vaak en veel te veel negatief in het nieuws komt. ,,Het slaat allemaal nergens op.''

Van Praag, die op 22 oktober na dertien jaar afscheid neemt, begon zijn gloedvolle toespraak met een joodse grap. Daarmee wilde hij aangeven dat je als je iets maar lang genoeg hoort en leest, het vanzelf gaat geloven. Het mopje van Van Praag, een erkend liefhebber van toneel en cabaret, vormde de inleiding van een lange tirade, waarin een `aantal journalisten', van wie er één van Sportweek met naam en toenaam werd genoemd, er hard van langs kreeg. Ook hekelde de scheidende voorzitter de negatieve geluiden vanuit eigen kring, zoals kritische oud-spelers en ontevreden fans.

,,Ik bespeur een satanisch genoegen om de club Ajax en de personen die er werken, kapot te maken'', betoogde Van Praag. ,,Het is de hoogste tijd dat we in het geweer komen tegen die niet aflatende lavastroom van negativisme. Opdat we er zelf niet in gaan geloven.''

Van Praag vond het ,,te gek voor woorden'' dat hij Ajax eind vorig jaar in bescherming moest nemen tijdens het sollicitatiegesprek met de nieuwe trainer Ronald Koeman. ,,Ik vertelde hem dat het absoluut geen slangenkuil bij ons was en dat er evenmin sprake was van een organisatorische en sociale puinhoop. Ik moest hem dat wel zeggen, omdat berichten in sommige media wilden doen geloven dat het ernstig mis was bij Ajax.''

Van Praag erkende dat Ajax na de beursgang intern wel de nodige problemen heeft gekend. ,,We hebben geworsteld met onze identiteit en ook verkeerde inschattingen gemaakt. Maar daar is nu geen sprake meer van. Het is pure indoctrinatie om nu nog te verkondigen dat Ajax haar eigen roots verkwanselt.''