Titelverdediger Agassi zegt af wegens blessure

De Amerikaanse tennissers Andre Agassi en Serena Williams hebben zich wegens blessures afgemeld voor de Australian Open. Titelverdediger Agassi kreeg gisteren in de finale van het demonstratietoernooi op Kooyong tegen zijn landgenoot Sampras last van zijn pols. Vanochtend besloot de in Melbourne als derde geplaatste Agassi zich terug te trekken voor zijn openingspartij tegen qualifier Black.

Het snelle afscheid van de regerend kampioen kwam als een pijnlijke verrassing voor toernooidirecteur Paul McNamee, die vanochtend in allerijl een dokter stuurde naar het hotel waar Agassi met zijn echtgenote Steffi Graf verbleef. De 31-jarige Agassi stelde zelf een sombere diagnose van zijn oude polskwetsuur. In 1993 bleef hij elf weken aan de kant na een operatie aan de rechterpols. ,,En ik vrees dat ik nu door dezelfde blessure ben getroffen'', verklaarde Agassi vanochtend. ,,Als ik opnieuw onder het mes moet, zou dat wellicht het einde van mijn carrière kunnen betekenen. Op mijn leeftijd kun je immers niet ongestraft enkele maanden uit het circuit stappen. Ik laat nu onderzoeken hoe ernstig deze blessure is.''

Serena Williams verklaarde vanochtend onvoldoende te zijn hersteld van de enkelblessure die ze in de halve finales van het toernooi in Sydney had opgelopen. De 20-jarige zus van Venus Williams had de toernooidirectie van de Australian Open vergeefs verzocht haar eerste partij een dag uit te stellen. Ook Mary Pierce moest de Australian Open geblesseerd verlaten. De 26-jarige Francaise gaf haar partij tegen de Amerikaanse Jill Craybas bij een 4-0 achterstand in de eerste set met een buikspierblessure op. Na een jaar blessureleed was Pierce met een wildcard toegelaten tot het grandslamtoernooi, dat ze in 1995 had gewonnen.

Miriam Oremans werd in de eerste ronde uitgeschakeld door de Zuid-Afrikaanse Amanda Coetzer. De kleinste speelster uit het circuit (1 meter en 58 centimeter) gunde de Nederlandse slechts twee games: 6-1 en 6-1. Coetzer hoefde de bal slechts in het spel te houden om de 29-jarige Oremans tot 30 onnodige fouten te verleiden. Seda Noorlander had nog minder in te brengen bij de Amerikaanse Lisa Raymond: 6-0 en 6-1.