Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de groeiende criminaliteit rondom illegaal gekopieerde spelletjescomputers. Tachtig procent van de Playstations wordt omgebouwd. Spelproducenten zijn het zat en dagen ombouwers voor de rechter. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. O.m. een reportage over het opruimen van mijnen in Afghanistan. Ned.3, 22.27-22.58u.

DOCUMENTAIRES

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Eerste deel van een drieluik naar aanleiding van de terroristische aanval op 11 september op Amerika. In deze aflevering vragen drie Amerikanen zich af hoe dit kon gebeuren en hoe ermee om te gaan. Ned.3, 20.35-21.30u.

Civil war. Tweede deel van een vierluik over de Engelse Burgeroorlog rond 1640. De Ierse opstand vernielde het vertrouwen tussen koning Charles I en het parlement. Na een onbesliste slag bij Edgehill sloot Charles vrede met de Ieren, terwijl het parlement de zijde van de Schotten koos. Afl.: Taking sides. BBC2, 21.30-22.00u.

Majesty. Aflevering in een serie over de Engelse koningin Elizabeth die in de oorlogsperiode verliefd werd op prins Philip. Afl.: Lilibet. ARD, 21.45-22.30u.

Dokument: Wij, Oranje. Zie tv-vooraf. Ned.1, 22.53-23.37u.

In Search of the Dragon. Eerste deel van een serie over overblijfselen van dinosaurussen die na miljoenen jaren in de rotsen van de Gobi Woestijn en het Canadese Noordpoolgebied werden gevonden onthullen geheimen van de evolutie en werpen nieuwe vragen op over het leven van toen en nu. National Geographic Channel, 23.00-24.00u.

AMUSEMENT

Verbonden. Frans Bromet tracht te achterhalen waarom stellen bij elkaar blijven. In deze aflevering ondervraagt hij Maayke en Gerard, die een aantal `stugge' periodes achter de rug hebben, met name door een verschillende opvatting over de opvoeding van kinderen. Ned.1, 21.30-22.00u.

Pakhuis De Jong. Vertolkster van het levenslied Marianne Weber brengt samen met de zusters Van Wanrooy een ode aan de accordeon. Verder zijn Paul Rosenmöller en actrice Betty Schuurman te gast. Ned.3, 22.58-23.40u.

KUNST

Opium tv. Gesprekken met directeur Rutger Wolfson van de Vleeshal in Middelburg, conservator Ietse Meij van het Gemeentemuseum in Den Haag en architecte Liesbeth van der Pol. Zij praten allemaal over `verleiding' in relatie met kunst. Ned.1, 23.37-24.00u.

FILM

Back To School (Alan Metter, 1986, VS). Uiterst Amerikaanse komedie met flauwe aforismen debiterende komiek Rodney Dangerfield als kledingmagnaat die naar school terugkeert om zijn zoon als medeleerling terzijde te staan. Hij leert er gevoel voor eigenwaarde kennen. V8, 20.30-22.15u.

Invader (Philip J. Cook, 1993, VS). Buitenaardse wezen hebben de touwtjes in handen op Amerikaanse luchtmachtbasis. Low-budget-sciencefiction. V8, 22.15-23.50u.

Il mulino delle donne di pietra (Giorgio Ferroni, 1960, Frankrijk/Italië). In Nederland (!) gesitueerde griezelfilm waarin arts zijn terminaal zieke geliefde probeert te redden met jongedamesbloed. TV5, 22.15-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-19.55u.

Einer spinnt immer (Franz Antel, 1971, West-Duitsland/Oostenrijk). Schreeuwerig blijspel over bakker die zich in de nesten werkt. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

RADIO

Kunststof. Gast is journalist en oud-correspondent Peter Brusse die met regisseur Leo de Boer de documentaireserie over de geschiedenis van het Huis van Oranje, Wij, Oranje, heeft gemaakt. Het eerste deel wordt vanavond op Nederland 1 uitgezonden. Brusse praat over zijn onderzoek naar het bestaansrecht van de Oranje-dynastie. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van hervormd predikant René van den Beld in Bilthoven het hoorspel Lieve Amy van Carlo Scheldwacht naar Shakespeare's De getemde feeks. In de architectuurrubriek aandacht voor het W.J. Topshuis, Neeltje Jans en architect W.G. Quist. In het tweede uur het slot van een 20-delig muzikaal reisverslag door de staat Mississippi. Tot slot vertaalt Jan Rot Schubert. 747AM, 22.02-24.00u.

MaDiWoDoVPRO. Gesprek met de Groningse dichter Peter Visser over o.a. het eeuwig onverklaarbare en onbenoembare in zijn poëzie. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.