`Taiwan' op pas Taiwan

Het Taiwanese paspoort zal voor het eerst ook de naam van het eiland op de omslag vermelden. Daartoe heeft de Taiwanese president Chen Shui-bian zondag toestemming gegeven.

Aan het paspoort zal de Engelse tekst `Issued in Taiwan' worden toegevoegd. De huidige vermelding `Republic of China' zou te veel verwarring scheppen met de aanduiding `People's Republic of China' op het paspoort van de Volksrepubliek China.

Peking heeft het besluit vandaag scherp veroordeeld als een nieuwe stap richting onafhankelijkheid. China beschouwt de de facto onafhankelijke eilandstaat als onderdeel van de Volksrepubliek, dat in de Chinese moederschoot moet terugkeren, zoals Hongkong en Macau al hebben gedaan.

In Taiwan zelf is verdeeld gereageerd op de beslissing. Volgens de partij van president Chen Shui-bian is Taiwanese meerderheid voor vermelding van de naam Taiwan op het paspoort is. De nationalistische partijen, die bij de verkiezingen van december vorig jaar hun meerderheid in het parlement verloren, zien het besluit als een nodeloze provocatie van Peking.