Steeds meer ADSL-alternatieven

Wie veel gebruik maakt van internet is al snel voordeliger uit met een kabel- of ADSL-aansluiting. Het voordeel van kabel en ADSL (asymmetric digital subscriber line), samen ook wel breedband genoemd, is dat de kosten niet afhangen van het gebruik. Acht uur per dag internetten kost hetzelfde als een half uur.

De meeste internetproviders bieden ADSL-abonnementen aan. Dit doen ze in samenwerking met telecombedrijven als KPN, Versatel, BBNed en BabyXL. De meeste internetaanbieders (onder andere Planet Internet, XS4ALL, Euronet, HCCNet) maken gebruik van het ADSL-netwerk van KPN, MXStream geheten. Het abonnementsgeld wordt in tweeën betaald. Een deel gaat naar de provider en de rest wordt aan KPN betaald via de telefoonrekening.

KPN heeft, tot grote verontwaardiging van de abonnees, vorige week de prijzen voor MXStream met bijna een kwart verhoogd. Een basic-abonnement is vanaf 1 februari 5,26 euro per maand duurder.

Er zijn steeds meer alternatieven voor MXStream. BBNed, BabyXL en Versatel maken weliswaar ook gebruik van de telefooncentrales van KPN voor hun ADSL-voorzieningen, maar zijn niet verplicht dezelfde prijsverhoging aan hun klanten op te leggen. Op de website ADSLMetacrawler.nl staat een overzicht van alle providers die ADSL-abonnementen aanbieden. Er wordt ook vermeld met welk telecombedrijf de providers samenwerken. Sommige providers werken met verschillende ADSL-aanbieders samen. Demon bijvoorbeeld biedt ADSL-abonnementen via Versatel en BabyXL aan. XS4ALL biedt abonnees vanaf mei de keuze tussen MXStream en BBNed.

MXStream is niet alleen duurder dan BBNed, BabyXL en Versatel, maar ook langzamer. MXStream is niet sneller dan 1.024 kilobit per seconde, terwijl de andere telecombedrijven snelheden van 2.048 tot 7.800 kilobit per seconde aanbieden. BBNed, BabyXL en Versatel zijn momenteel in minder plaatsen verkrijgbaar dan MXStream. Wie per se meer wil dan 1.024 kb/s kan het beste even wachten tot BBNed, BabyXL of Versatel in zijn wijk wordt aangeboden.

ADSL heeft verschillende voordelen boven kabel. Het belangrijkste voordeel is de constante snelheid. ADSL-gebruikers beschikken over een vaste verbinding van hun huis tot de centrale. Kabelinternetters delen per wijk een verbinding met elkaar. De snelheid hangt af van het aantal andere abonnees in de buurt en de intensiteit van hun internetgebruik. Wie in een straat woont met een paar gezinnen met MP3-downloadende tieners zal weinig plezier hebben van zijn kabelabonnement omdat zij alle bandbreedte opslorpen.

Toch is ADSL niet altijd sneller dan kabel. Juist omdat de snelheden bij kabelproviders zo variëren, kan kabel beduidend sneller zijn dan ADSL. Een kabelverbinding kan, volgens gegevens van de meetsites Speedtest.nl en Snelheidstest.nl, 4 à 5 keer zo snel zijn als een ADSL-verbinding. Maar kabelproviders geven geen snelheidsgarantie. Zodra er meer klanten bijkomen, zal de snelheid afnemen en in sommige gevallen zakken tot onder het niveau van een ADSL-aansluiting.

Een ander voordeel van ADSL is dat de providers die deze vorm van internettoegang aanbieden netwerken toestaan. De meeste kabelaanbieders verbieden hun klanten (op straffe van afsluiten) om de aansluiting via een netwerk met huisgenoten te delen.

Ook in het geval van een storing is een ADSL-abonnement handiger dan een kabelabonnement. De internetproviders die ADSL aanbieden geven klanten ook de mogelijkheid om via een modem in te bellen. In geval van nood kun je zo toch je e-mail lezen of een website raadplegen.

ADSL is beduidend sneller dan inbellen met een analoog of ISDN-modem. Een ADSL-abonnement van 512 kilobit per seconde (bij de meeste providers `basis' of `basic' genoemd) is ongeveer tien keer zo snel als een ISDN-verbinding (64 kilobit per seconde). 512 kb/s is de downstream-snelheid, dat wil zeggen de snelheid waarmee websites en bestanden binnengehaald worden. De upstream-snelheid (de snelheid waarmee de gebruiker gegevens naar het internet stuurt) is veel lager. Bij de meeste basic-abonnementen bedraagt de upstream-snelheid 64 of 128 kb/s.

ADSL werkt via de gewone telefoonlijn. Die wordt gesplitst in een spraakkanaal (om te bellen) en een datakanaal (om te internetten). Ook op een ISDN-lijn kan ADSL worden aangesloten.

Nog niet in alle plaatsen zijn de telefooncentrales geschikt gemaakt voor ADSL-verbindingen. Slechts 6 procent van de Nederlandse huishoudens beschikte vorig jaar over een breedbandaansluiting, volgens cijfers van VECAI, de koepelorganisatie van kabelbedrijven, en onderzoeksbureau Cahners In-Stat Group. De behoefte aan snelle internetaansluitingen onder consumenten is veel groter, zo blijkt uit andere onderzoeken. Onderzoeksbureau Pro Active zegt dat in 2000 67 procent van de internetgebruikers met een modem aangaf over te willen stappen op breedband. Op de website ADSLMetacrawler.nl kan een `postcode check' uitgevoerd worden. De site geeft aan of in een bepaald postcodegebied ADSL beschikbaar is en zo ja, bij welke internetaanbieders. ADSLMetacrawler.nl geeft per provider ook een overzicht van de prijzen en snelheden.

De kosten van een ADSL-abonnement hangen af van de snelheid. Een basisabonnement (512 kb/s) kost ongeveer E45 per maand. Een snellere aansluiting (1.024 kb/s) kost maandelijks ongeveer E80. Nog sneller kan ook. Internetaanbieder Cistron biedt ADSL-abonnementen aan van 2.048 kb/s ( E89) en 7.800 kb/s ( E99). Deze relatief voordelige abonnementen zijn nu slechts in enkele gebieden te krijgen. XS4ALL is van plan om vanaf mei snellere ADSL-abonnementen aan te bieden.

De aansluitkosten van een ADSL-abonnement variëren van 140 tot 300 euro. De prijs van de modem is bij de aansluitkosten inbegrepen. (Een abonnement zonder de aanschaf van een modem is bij de meeste providers ook mogelijk.) Demon rekent voor een `doe-het-zelfpakket' en een modem E140. Bij HCCnet kost zelf installeren E192 en installatie door een monteur E294.

De meeste providers bieden de keuze tussen een USB- en een ethernetmodem. Een USB-modem is iets goedkoper en kan zonder extra netwerkkaart in de pc worden geprikt. Daarom lijkt een USB-modem de beste keuze. USB-apparaten leveren echter vaak onoplosbare problemen op. De installatie van een ethernetkaart en een ethernetmodem verloopt vrijwel altijd probleemloos.

Websites: www.ADSLMetacrawler.nl; www.snelheidstest.nl; www.speedtest.nl; www.providerenquete.nl; www.cistron.nl

    • Marie-José Klaver