Prins Harry, de drank en de drugs

De kinderen van de Britse kroonprins Charles houden recht op privacy, ook na de onthulling dat zijn jongste zoon Harry (17) zich te buiten is gegaan aan formeel illegale tienergenoegens als te veel bier en experimenten met cannabis.

Dat heeft de Britse raad voor de journalistiek gezegd, na een golf publiciteit in de zondagskranten over Harry's bezoek aan een Londense afkickkliniek voor alcohol- en drugsverslaafden. Niet om zelf te worden opgenomen, zoals veel koppen suggereerden, maar omdat zijn vader hem wilde laten zien welke schade drugsmisbruik kan aanrichten.

Harry werd een paar keer dronken in een pub bij Highgrove, het landgoed van zijn vader, waar de toen zestienjarige Eton-scholier vorige zomervakantie logeerde. Eén keer werd hij de pub uitgezet, nadat hij de Franse kok ,,een fucking frog'' had genoemd. Blowen deed hij op Highgrove met vriendjes terwijl Charles niet thuis was.

De onthulling door de tabloidkrant News of the World dwong Charles tot de bevestiging van het eerste schandaal rond zijn kinderen, die sinds de dood van prinses Diana in 1997 door de media vrijwel ongemoeid zijn gelaten. Het was ,,een serieuze zaak, die binnen het gezin is opgelost en nu verleden tijd is'', aldus de prins. Maar drugsinstellingen en premier Blair prezen hem gisteren voor zijn ,,fijngevoelige'' aanpak. Blair werd zelf in verlegenheid gebracht toen zijn minderjarige zoon Euan laveloos op Leicester Square werd gevonden.

De afwikkeling is een aanwijzing dat Charles' gevoel voor mediastrategie groeit, vrijwel zeker met hulp van de spin doctors in Downing Street. Dat blijkt ook uit succesvolle pogingen om zijn koude, horkerige imago af te schudden na Diana's dood en het vinden van een acceptabele rol voor Camilla Parker Bowles als zijn vaste vriendin, wat nodig is als hij ooit de troon bestijgt na het vijftigjarig jubileum van zijn moeder, dit jaar.

Onwelkom nieuws kon vroeger rekenen op ontkenning of stilte. Met de deel-bevestiging en het opvoedkundige bezoek aan een drugskliniek dwingt de prins de discussie naar de zorgen van het ouderschap, waarmee hij bij veel Britten op sympathie kan rekenen.

Pijnlijker vragen over de rol van bewakers, het klimaat op Eton, de vriendenkring van de prins én de prehistorische drankwetten schuiven naar de achtergrond. Dat lijkt een voorlopig PR-succes. Zelfs The News of the World noemt Charles een ,,moedige, wijze en liefhebbende vader'', een moderne koning-in-wording. Maar of de pers de privacy van Harry en zijn studerende broer William (19) blijft respecteren moet nog blijken.