Pavarotti: `afscheid' van Londen

Luciano Pavarotti, de beroemdste tenor ter wereld, is vrijdag, een dag nadat zijn moeder op 86-jarige leeftijd overleed, begonnen aan zijn hoogstwaarschijnlijk laatste vier optredens in Londen, waar hij in Covent Garden werd ontdekt als wereldster. Nog voor de eerste uitvoering van Puccini's Tosca vloog hij terug naar zijn familie in Modena, waar hij gisteren ook aanwezig was bij de uitvaartdienst. Daar klonk zijn opname van het Ave Maria.

Pavarotti (66) zingt in Londen de rol van Cavaradossi in de historische Tosca-productie van Franco Zeffirelli uit 1964, waarin Maria Callas op 5 juli 1965 voor de laatste keer in een operavoorstelling optrad. Op de zwarte markt kostten kaartjes meer dan 4000 euro (10.000 gulden). De meeste Engelse operacritici bewonderden met nostalgie de prestaties van Pavarotti. ,,Een deel van het vloeiende en honingachtige in zijn stem is vedwenen, maar zijn toon is stevig als een rots'', schreef Rodney Milnes in The Times. En volgens Andrew Clements in The Guardian blijft de stem van de zeer gezette Pavarotti ,,een uitzonderlijk instrument, nog steeds ongeëvenaard in zijn helderheid en mogelijkheid om elke lettergreep te projecteren, nog steeds gefraseerd met instinctieve muzikaliteit. ''