`Paul Pep is weer helemaal de oude'

GroenLinks-leider Paul Rosenmöller verjoeg tijdens het verkiezingscongres van zijn partij de spoken (Varma, Afghanistan) die zijn partij het afgelopen jaar achtervolgden.

,,Hij is weer helemaal de oude, helemaal weer Paul Pep!' zegt GroenLinks-senator Bob van Schijndel. Hij doelt op zijn partijleider Paul Rosenmöller, die zojuist het congres heeft toegesproken. Helemaal ,,opgepept', zoals hij zegt, loopt Van Schijndel de lobby binnen van de Beatrixzaal in de Utrechtse Jaarbeurs. Het congres van de partij handelt daarbinnen nog de laatste twee hoofdstukken af van het verkiezingsprogram, maar het belangrijkste agendapunt afgelopen zaterdag was toch de vraag hoe het partijleider Rosenmöller te moede is na het rampjaar 2001. Partijgenoten maakten zich in december zorgen om hun moegestreden electorale kampioen. De fut leek eruit, het leek of hij alleen nog maar in steeds wolliger bewoordingen mistbanken legde rond zijn spagaat tussen de pacifisten en de realisten.

Maar Paul Rosenmöller stelt zaterdag het partijkader niet teleur. Eerst verjaagt hij de spoken van het afgelopen jaar: de affaire rond het Kamerlid Varma, die kanker had voorgewend om te ontkomen aan schuldeisers, het gedraai rond het standpunt van de fractie inzake de oorlog in Afghanistan en, waarschijnlijk als gevolg daarvan, de afnemende kansen op regeringsdeelname.

Het congres maakt het zijn partijleider niet moeilijk. Rosenmöller wordt bij binnenkomst met ovationeel applaus begroet en als hij begint met ruiterlijk te erkennen dat hij persoonlijk fout was met het weergeven van het partijstandpunt inzake de steun aan de acties in Afghanistan wordt hem dat ogenblikkelijk vergeven. Met volle teugen genieten de partijgenoten vervolgens als hun partijleider ouderwets van leer trekt tegen de zittende coalitie. Paars staat volgens Rosenmöller voor ,,graaiende ondernemers, verouderde scholen, en wachtende patienten'.

Met zijn toespraak lijkt hij indirect ferm stelling te nemen tegen geluiden in de media die zeggen dat het oppositioneel geluid van GroenLinks is gesmoord in de zucht naar het pluche. Paars is volgens de GroenLinks-leider gelijk aan ,,verloedering van het milieu, natuur en leefomgeving'. Hij kapittelt ook de tendens van een overheid die terugtreedt en ruim baan maakt voor de markt, de lage belastingen en dus lage investeringen, de gerichtheid op de kwantiteit van de groei en niet de kwaliteit van de samenleving. ,,Dat kun je sterk noemen maar niet sociaal!' concludeert Rosenmoller, verwijzend naar de PvdA-verkiezingsslogan uit 1998, `Sterk en sociaal'.

In zijn toespraak speelt de GroenLinks-fractievoorzitter geroutineerd in op de reflexen van zijn achterban: frauderende bouwondernemers krijgen een schikking van de minister van Justitie terwijl (PvdA)-minister Vermeend van Sociale Zaken hard optreedt tegen mensen in de bijstand. ,,Dat noem ik onvervalste klassenjustitie!' Het congres juicht en klapt zich de handen blauw.

In de pauzes verdringen de kaderleden zich bij de tafel waar het nieuwe, vorige week gepresenteerde, campagnemateriaal te krijgen is. Een reeks zwart-wit posters rond thema's variërend van de bio-industrie, het vluchtelingenprobleem tot de sociale ongelijkheid, met als nieuwe leus `Kies voor een nieuw evenwicht', verwijzend naar een coalitie tussen PvdA, CDA en GroenLinks. Er is ook een poster beschikbaar met daarop een portret van de partijleider, maar de boodschap is toch dat GroenLinks vooral een inhoudelijke campagne wil, verzekert een woordvoerder. Aan het ontwerp-verkiezingsprogram brengt het congres ondertussen geen wezenlijke veranderingen aan. In weerwil van andersluidende amendementen van de jongerenorganisatie Dwars, streeft GroenLinks niet naar het afschaffen van burgemeester noch staatshoofd en zelfs de BVD mag blijven bestaan. Een poging bij het programmapunt `actuele politieke moties' om de steun van de partij voor de operaties in Afghanistan in te trekken, wordt bij handopsteken verijdeld. Dat gebeurt wel nadat Rosenmöller hoogstpersoonlijk de betreffende motie in de ,,ten zeerste' heeft ontraden. De toon van Rosenmöllers rede steekt scherp af tegen de voorzichtige, bijna autobiografische toespraken recentelijk van CDA-leider Jan-Peter Balkenende en PvdA-leider Ad Melkert ten overstaan van hun respectievelijke achterbannen. Van Schijndel denkt dat daarvoor twee verklaringen zijn: Melkert en Balkenende moesten zich op hun congressen eerst nog aan de eigen partij presenteren omdat beiden beginnende lijsttrekkers zijn. ,,Bovendien,' zegt Van Schijndel, ,,begint de campagnetijd nu pas goed op gang te komen.'

Gerectificeerd

GroenLinks

Het artikel `Paul Pep is weer helemaal de oude' (in de krant van maandag 14 januari, pagina 3) meldt dat op het congres van GroenLinks een motie werd ingediend tegen de VN-operaties in Afghanistan. De motie richtte zich tegen de door de Amerikanen geleide internationale coalitie tegen terrorisme.