Pakistan verbiedt radicale groepen

In een poging een einde te maken aan de radicale islamitische bewegingen in Pakistan heeft de president, generaal Pervez Musharraf, in het weekeinde 1.100 mensen laten oppakken die verdacht worden van terroristische activiteiten.

India reageerde met voorzichtig optimisme op de toespraak waarin generaal Musharraf zaterdagavond aankondigde dat in Pakistan geen plaats meer is voor terroristen. Minister van Defensie Fernandes zei vanochtend dat India pas zijn troepenmacht langs de grens zal verminderen als het ,,grensoverschrijdende terrorisme'' ophoudt.

Na Musharrafs toespraak voor de Pakistaanse televisie werden vijf extremistische groeperingen verboden die verantwoordelijk zijn voor sektarisch geweld in Pakistan en voor terroristische aanslagen in het Indiase deel van Kashmir. Daarbij ging het onder meer om twee organisaties die door India werden verdacht van de aanslag op het parlement in New Delhi op 13 december.

De spanningen tussen beide landen waren de afgelopen weken hoog opgelopen. India trok duizenden soldaten samen in het grensgebied na de aanslag op het parlement, en eiste een einde aan de terreurgroepen die volgens New Delhi in Pakistan geen strobreed in de weg werd gelegd.

De grote fundamentalistische partijen reageerden afwijzend op de toespraak. Zegslieden van de verboden groeperingen lieten weten dat ze ten onrechte op de zwarte lijst zijn gezet en dat ze hun strijd ondergronds zullen voortzetten. Dergelijke reacties kwamen er ook toen Musharraf zich na 11 september aansloot bij de internationale coalitie tegen terrorisme en de Talibaan de rug toekeerde. Maar de publieke opinie in Pakistan lijkt zich in grote meerderheid te scharen achter Musharrafs streven om religieus extremisme uit te bannen.

Hoewel Pakistan niet langer zal toestaan dat vanuit Pakistan een jihad wordt gevoerd in Indiaas Kashmir, maakte Musharraf duidelijk dat Pakistan de zaak van de bevrijdingsbeweging in Kashmir ,,moreel, politiek en diplomatiek'' zal blijven steunen.

Musharraf herhaalde zijn oproep aan de Indiase premier Vajpayee tot ,,een dialoog'' om een ,,vreedzame oplossing'' voor Kashmir te vinden. Maar hij liet ook blijken dat Pakistan niet bang is voor de Indiase oorlogsdreiging en waarschuwde India zijn strijdkrachten niet over de grens te laten trekken. ,,De strijdkrachten van Pakistan zijn volledig voorbereid en in stelling gebracht om elke uitdaging te pareren. Ze zullen hun laatste druppel bloed geven in de strijd om de verdediging van hun land.''

india-pakistan: pagina 5