Oproep in Israël: geen oorlogsmisdaden meer

In Israël komt een discussie op gang over oorlogsmisdaden, waaronder het verwoesten van huizen wordt gerekend.

,,Oorlogsmisdaden worden uit onze naam [Israëlische burgers] begaan. De verantwoordelijken zullen niet vrijuit gaan''. Deze tekst van Gush-Shalom, het kleine doch actieve linkse Israëlische vredesblok, staat vandaag in een grote advertentie in de krant Ha'aretz. Nooit eerder werd een dergelijke tekst als advertentie in een Israëlische krant geplaatst. Dat dit vandaag wel gebeurt, bewijst dat voor Gush-Shalom de regering van Ariel Sharon de grenzen van redelijkheid en menselijkheid overschrijdt.

De ook in Israël zeer omstreden vernietiging van tientallen Palestijnse huizen in de nacht van donderdag op vrijdag door het Israëlische leger in het vluchtelingenkamp in Rafah in de Gazastrook is de directe aanleiding voor de protestadvertentie. De regering besloot vanochtend wegens de slechte publiciteit geen Palestijnse woningen meer te verwoesten.

De Israëlische militaire actie was onderdeel van een strafcampagne tegen de Palestijnen die in Jeruzalem werd aangekondigd na de onderschepping van het Palestijnse wapenschip Karine A. Het omploegen van het Palestijnse vliegveld in de Gazastrook en tot zinken brengen van een Palestijns vrachtschip dit weekeinde in de haven van Gaza vallen in dezelfde categorie van straf en wraak.

Woensdagavond, een dag voor dat de Israëlische bulldozers, begeleid door tanks, het vluchtelingenkamp binnendrongen, belegde Gush-Shalom een bijeenkomst in Tel Aviv met als thema `oorlogsmisdaden en de veiligheid van Israël'. Sprekers waren onder anderen de militante ex-minister van Onderwijs Shulamit Aloni, een jurist van de universiteit van Tel Aviv en een ex-gevechtspiloot van de Israëlische luchtmacht. Zij kwamen eensgezind tot de conclusie dat het zaak is om ter bescherming van de waarden van de belaagde Israëlische democratie dossiers op te stellen van politici en militairen die naar hun oordeel oorlogsmisdaden begaan. De snelle ontwikkelingen in het internationale recht naar een niet aan plaats en tijd gebonden rechtsorde openen mogelijkheden om dergelijke dossiers aan internationale gerechtshoven voor te leggen.

De liquidatiepolitiek van de regering-Sharon, die vandaag werd hervat met de dood van een militant Fatahlid in Tulkarem, werd evenals het platleggen van huizen door de sprekers als oorlogsmisdaad gedefinieerd. De ex-vlieger vond dat piloten van de Israëlische luchtmacht orders voor het afschieten van raketten op verdachte Palestijnen moeten negeren. Soldaten moeten orders die in strijd zijn met de conventies van Genève weigeren uit te voeren. ,,We moeten zeggen dat onze regering oorlogsmisdaden bedrijft'', zei Aloni op de bijeenkomst en gisteren nogmaals in het journaal van radio Israël. Zover gaat de pers niet. De kritiek op de regering-Sharon is echter wel scherp. [Vervolg ISRAEL: pagina 4]

ISRAEL

'Verwoesting huizen schande voor ons allen'

[Vervolg van pagina 1] Ze'ev Shiff, de invloedrijke militaire commentator van Ha'aretz, schreef gisteren dat de verwoesting van 58 huizen in Rafah ,,schande afroept over Tsahal, het Israëlische leger, en ons allen''. Volgens hem zat er achter deze meedogenloze actie geen greintje menselijkheid en diplomatiek inzicht. In een hoofdartikel schreef Ha'aretz gisteren dat de operatie in Rafah het leiderschap van Sharon typeert en ook het gedrag van chef-staf generaal Mofaz dat geen beperkingen en moraliteit kent. In minder scherpe bewoordingen plaatsen ook de populaire kranten vandaag vraagtekens achter de wijsheid van de regering en het leger. Yediot Ahronot schrijft vandaag in een hoofdartikel dat de militaire actie in Rafah de wereldopinie op het spoor heeft gezet van de discussie over Israëls oorlogsmisdaden terwijl die zich zou moeten bezig houden met het feit dat het Palestijnse zelfbestuur onder de voogdijschap van de fanatiekste en gevaarlijkste vleugel in Iran is komen te staan.

Vrij algemeen wordt hier aanvaard dat de Israëlische voorlichting in Rafah een zware nederlaag moet incasseren. De Israëlische militaire voorlichting heeft volledig gefaald door onjuiste, gisteren zelfs door Sharon bijgeschaafde informatie. Aanvankelijk zeiden de militairen dat slechts 21 onbewoonde huizen waren platgelegd. Later werd dit aantal wat naar boven bijgesteld. Gisteren zei Sharon dat wel enkele huizen waren bewoond. Het internationale Rode Kruis en UNRWA gaven veel hogere cijfers. Volgens het Rode Kruis werden 93 families, 600 mensen in totaal, dakloos bij deze Israëlische strafexpeditie.

Israël zegt dat uit verwoeste huizen door Palestijnse strijders werd geschoten en er tunnels in uitkwamen waardoor wapens vanuit Egypte naar het Palestijnse zelfbestuur werden gesmokkeld. Wat de Israëlische argumenten ook zijn, Israëlische officieren vragen juristen reeds of ze gevaar lopen in het buitenland te worden gearresteerd op verdenking van oorlogsmisdaden.

dossier vredesproces midden-oosten: www.nrc.nl

    • Salomon Bouman