Mike Boddé spuit onzin die toch klopt

Mike Boddé is een meester in het maken van rare zinnen. ,,Brabant is eindelijk teruggegeven aan de natuur'', zegt hij bijvoorbeeld. Of hij zingt een liedje dat genoeg heeft aan twee regels: ,,Niets brengt zo veel haat en wrevel / als de kop van Andries Knevel...'' En hij speelt een lollig ogend typetje dat meteen ronduit voor zichzelf uitkomt: ,,Ja mensen, ik ben een typetje!''– en dan dus meteen geen obligaat typetje meer is.

In zijn eerste soloprogramma Hè ja, mmm fijn, waarvan de VARA onlangs een ingekorte registratie uitzond, toonde Boddé zich een man met duizend gekke ideeën die naar mijn smaak nog niet goed wist in welke vorm hij die het best gebruiken kon. Ook zijn tweede, Alles is kampioen, is in feite een vergaarbak van losse invallen, maar het zijn er weer heel wat en er is een hechter programma van gemaakt. Al was het maar door de aanwezigheid van percussionist Marnix Stassen, wiens inventieve ritmes en geluidseffecten een sterk spoor van muzikaliteit door de voorstelling trekken.

En zo maakt Boddé een cabaretesk soort muziektheater, waarin hij instrumentale en vocale clichés parodieert, afgewisseld met een paar charmante liefdesliedjes en een handvol verrassende conferences. Over mannen die al tevreden zijn met één ding, terwijl vrouwen er altijd een dingetje bij willen hebben – het klinkt absurd, maar het klopt. Over het feit dat het onzin is te zeggen dat niets in het leven zeker is, want er zijn voorbeelden te over van zaken die we wèl zeker weten. En, in raak geïmiteerd presidenten-Amerikaans, een stoer stukje peptalk over the all American dick.

Schrijven over zo'n voorstelling verzandt dus al al gauw in een opsomming die op papier veel minder leuk is dan in de zaal. In elk geval heeft Mike Boddé intussen voldoende flair om van al die kolder een geheel eigen soort entertainment te maken, dat zich goeddeels aan allerlei cabaretwetten onttrekt. Het gaat nergens over, althans niet op het eerste gehoor, en soms is het ook nog wel eens te raadselachtig om echt doel te treffen. Maar telkens is er reden om nieuwsgierig naar het volgende nummer te zijn.

Voorstelling: Alles is kampioen, door Mike Boddé, m.m.v. Marnix Stassen. Regie: Aad Spee. Gezien: 12/1 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 23/5. Inl. (071) 5133985, www.harrykies.nl