Korthals onder vuur van bolletjes

Cellentekort, bolletjesslikkers, bouwfraude. Minister Korthals van Justitie ligt onder vuur.

De vrouw die met veertien kilo cocaïne op Schiphol door douane of marechaussee ongemoeid werd gelaten, was geen incident, zo moest minister Korthals (Justitie) gisteren toegeven. Sterker nog, waarschijnlijk zijn er wel drie of vier smokkelaars met kilo's cocaïne heengezonden. Onderzoek in opdracht van de minister moet duidelijk maken wat er de afgelopen maanden precies is gebeurd. Èn of douane of marechaussee in overleg met justitie de verdachte smokkelaars hebben heengezonden, dan wel geheel op eigen houtje.

Deze week presenteert Korthals een plan van aanpak om de situatie op Schiphol weer enigszins te normaliseren. Het is de vraag of dat lukt. Volgens schattingen van de douane deden vorig jaar twintig- tot vijfentwintigduizend drugssmokkelaars Schiphol aan, vooral afkomstig uit de Antillen. Justitie maakte vorige week bekend twaalfhonderd verdachten te hebben opgepakt.

Korthals houdt bij deze cijfers wel een slag om de arm. ,,Het is eigen aan degenen die schattingen maken om hoger uit te komen dan de werkelijke situatie, maar het geeft wel de ernst van de situatie aan. Ik heb niet voor niets dit weekeinde een procureur-generaal, de behandelend officier van justitie en een topfunctionaris van mijn departement voor overleg naar de Antillen gestuurd. De controle daar moet worden uitgebreid.'' De vraag of Nederland op de `trap van Nederlandse vliegtuigen' verdachte reizigers kan weigeren, noemt Korthals ,,een interessante optie om uit te zoeken''.

Ook wil Korthals overleg met Europese buurlanden om te voorkomen dat strenger beleid op Schiphol leidt tot verschuiving van het drugstoerisme. ,,We weten niet of drugskoeriers ook de vliegvelden van bijvoorbeeld Zaventem of Frankfurt aandoen. Maar verschuiving van het probleem naar andere vliegvelden moet wel voorkomen worden.''

Volgens Korthals kreeg hij op 7 december vorig jaar de brief onder ogen van de Haarlemse hoofdofficier van justitie Wooldrik met het verzoek wegens het cellentekort behalve Nederlandse ook buitenlandse drugskoeriers met minder dan een kilo op zak met een dagvaarding heen te zenden. ,,Ik zat toen in Brussel. Ik heb wel meteen de opdracht gegeven om oplossingsscenario's te ontwikkelen. Een brief aan de Tweede kamer over het landelijke cellentekort, was toen al klaar. Er komen extra cellen voor Schiphol, maar het is bijvoorbeeld ook noodzakelijk dat er extra rechters komen. Daarbij ben ik ook afhankelijk van de medewerking van de rechterlijke macht.''

Korthals krijgt verder opnieuw te maken met de naweeën van de fraude bij de aanleg van de Schipholtunnel, die door het openbaar ministerie werd afgehandeld met een schikking.

Hij kondigt aan dat er binnenkort nog vier van dergelijke fraudezaken aankomen. Schikken is niet per definitie verkeerd, meent hij. ,,We kunnen in het strafrechtstelsel niet meer zonder schikkingsbeleid. Er is nu een aanwijzing die voorschrijft wanneer ik tevoren geïnformeerd moet worden. Maar ik wil voorkomen dat de politiek op de stoel van het strafrecht gaat zitten.''

    • Jos Verlaan