Klacht tegen bank van lening

De Amsterdamse diamanthandel Gassan, waar sorteerder Dennis P. vorig jaar edelstenen en sieraden ter waarde van ruim 15 miljoen gulden stal, bereidt een klacht tegen de Stadsbank van Lening voor.

Directeur B. Leeser van Gassan Diamonds verwijt het bankpersoneel niet alert te zijn geweest toen P. de gestolen diamanten er beleende.

Dennis P. (26) is deze maand door de rechtbank van Amsterdam veroordeeld tot tweeëneenhalf jaar cel. P. ging eerder failliet als diamanthandelaar in Zwolle. In die functie verduisterde hij juwelen die hem in consignatie waren gegeven. Nadat hij bij Gassan Diamonds in dienst was genomen, begon hij met het wegnemen van kleine hoeveelheden edelstenen. Voorafgaand aan de grote slag van 4 augustus 2001 beleende P. de gestolen waar bij de Amsterdamse Stadsbank van Lening. Hij kwam daar in een maand tijd ettelijke malen met diamanten ter waarde van meer dan tienduizend gulden per keer.

Volgens Leeser had bij het personeel van de Stadsbank een alarm moeten afgaan. Leeser staat met deze mening lijnrecht tegenover de wethouder van Financiën, G.Dales, onder wie de bank valt. Leeser: ,,De wethouder vindt dat de medewerkers van de stadsbank alert genoeg waren. Ik denk daar anders over. Laat de rechter hierover maar uitspraak doen''.

Gassan Diamonds mist nog altijd voor ruim zeven ton juwelen en edelstenen. Voor ruim 75.000 euro lag bij de Stadsbank van Lening. Gassan kocht dat voor 33.000 euro terug. Leeser buigt zich nog over de hoogte van zijn schadeclaim.

Wethouder Dales ziet de rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Hij vindt dat de Stadsbank van Lening niets te verwijten valt.