Kamer wil uitleg over hogere KPN-tarieven

Verschillende fracties in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over de forse tariefsverhogingen voor Mxstream, de snelle ADSL-internetverbinding van KPN. De vorige week aangekondigde prijsverhoging van bijna 25 procent is in strijd met het streven van de overheid om snel en goedkoop internet te stimuleren, zegt Kamerlid M. Wagenaar (PvdA).

KPN's besluit toont volgens Wagenaar dat het oud-staatsbedrijf oppermachtig is in de ADSL-markt. ,,Zoiets kun je alleen doen in een monopoliepositie.'' Het CDA vindt de verhoging ,,een slechte zaak'', zegt Kamerlid C. Eurlings. ,,Als we het kunnen tegenhouden, moeten we dat doen.''

Internetaanbieder InterNLnet heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Nederlands Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens algemeen directeur C. Verhoef heeft KPN de ADSL-markt naar zich toegetrokken met te lage tarieven. Concurrenten hebben geen aantrekkelijke winstmarges kunnen maken.

Boze gebruikers van de Mxstream-dienst hebben tot nu toe massaal maar vergeefs een beroep gedaan op de overheid. Opta, de toezichthouder op de telecomsector, staat naar eigen zeggen machteloos. De huidige telecomwetgeving dateert uit een tijd dat het belang van internet nog niet evident was, instrumenten om in deze markt op te treden zijn er nog niet.

De Europese Commissie heeft lidstaten anderhalf jaar de tijd te geven om hun telecomwetgeving te moderniseren. Wagenaar wil dat de Nederlandse regering de richtlijnen uit Brussel versneld invoert. Volgens het Kamerlid moet dit ,,binnen een half jaar'' te doen zijn.Kamerlid Voûte (VVD) vindt dat de PvdA te hard van stapel loopt. KPN's tariefsverhoging is ,,een ondernemingsbeslissing''. Zij denkt dat er voor concurrenten ,,een gouden kans'' ligt om klanten bij het telecombedrijf weg te lokken.