Hemingway's `oude man' overleden

Precies vijftig jaar nadat hij door Ernest Hemingway vereeuwigd werd in The Old Man and the Sea is de Cubaanse visser Gregorio Fuentes overleden.

Fuentes, die 104 werd en zijn vriend Hemingway 41 jaar overleefde, stierf zondag in zijn woonplaats Cojimar, niet ver ten oosten van Havana. ,,The old man was thin and gaunt with deep wrinkles in the back of his neck'', schreef Hemingway in de eerste alinea over de visser in The Old Man and the Sea, een lyrische novelle over een man die temidden van de elementen een enorme vis aan de haak slaat. ,,Everything about him was old except his eyes and they were the same color as the sea and were cheerful and undefeated.''

Hemingway's beschrijving, die een halve eeuw geldigheid hield, maakte van Fuentes een levend bedevaartsoord voor Hemingway-fans. Journalisten mochten hem interviewen in ruil voor een fles rum. Fuentes verhuisde na zijn geboorte op de Canarische eilanden met zijn ouders mee naar Cuba en was gedurende Hemingway's talrijke verblijven op Cuba (vanaf de late jaren dertig tot de revolutie van Castro (1959), vaste kapitein van de Pilar, de vissersboot van de Amerikaanse schrijver die in 1954, met name voor The Old Man and the Sea, de Nobelprijs voor literatuur kreeg.