Glamour-tv vanuit een kale flat

Het team van de cult-comedy `Hertenkamp' maakt nu `TV7', een serie over een tv-station. Het gaat over glamour, Bekende Nederlanders en schrijnend geldgebrek. Met dat laatste worstelen de makers zelf ook: ,,Drama is het duurste om te maken.''

Hertenkamp komt niet terug, ondanks de vele fans, de marathonvertoningen en de cult die rond deze soapige comedyserie van de VPRO en toneelgroep Mugmetdegoudentand ontstond. ,,Ook na 36 afleveringen hadden we nog wel door willen gaan,'' zegt actrice en scenarioschrijfster Joan Nederlof (Grace in Hertenkamp), ,,maar niemand heeft er hard voor gepleit.'' Wel is Mug in de zomer van 2000 gaan nadenken over een nieuwe serie. ,,De kranten staan er vol mee, maar er was nog geen Nederlandse tv-serie die achter de schermen van een tv-station speelt. TV7 gaat over hoe wij denken dat het daar gaat. Het gaat ook over drijfveren van de mensen die er werken, en natuurlijk over onszelf.''

Gouden Beelden, Gouden Kalveren en zelfs een Oscar staan in de vitrinekasten van het fictieve televisiestation TV7. Aan de muur hangen de gebruikelijke glamourfoto's van de sterren. Voor het oog van de camera is het overtuigend, maar in werkelijkheid is het een uitgewoonde, door KPN verlaten kantoorflat in Den Haag. In een toilet op de veertiende etage maken de actrices Carla Mulder en Joan Nederlof ruzie. Maureen Teeuwen wandelt bleek als een lijk de gang op. Een assistent zorgt dat de wc-deur langzaam weer sluit. Even later kijken een man of acht op een monitor naar het resultaat. Na vier keer is iedereen tevreden en begint de verhuizing naar de vijftiende verdieping, waar de volgende scène plaatsheeft.

,,Hoe de VPRO het zal noemen weet ik niet, maar volgens mij is het een comedyserie'', zegt Gerardjan Rijnders, die samen met Jonathan Herman de regie doet. Producent Rolf Koot (All Stars, Lek): ,,Realiteit en fictie lopen door elkaar. Er zit humor in én drama; een `dramady' heet dat tegenwoordig.''

,,Hertenkamp was in speelstijl gestileerder'' zegt Nederlof. ,,TV7 is meer naturel, maar het lukt ons nooit helemaal serieus te blijven. Er kruipt altijd wel ironie of relativering in.'' Ze is niet bang voor de vergelijking met Hertenkamp. ,,Het zijn dezelfde spelers, en er komen karakters uit Hertenkamp langs.'' Zo is Max (een rol van Marcel Musters) gast in een adoptieshow van TV7 die gepresenteerd wordt door Hans van der Togt, de echte. Dat is een gimmick van TV7, waarin ook Loretta Schrijver, Manuela Kemp (Manuela makes it happen), Leontien Borsato, Beau van Erven Dorens, Mireille Bekooy en andere Bekende Nederlanders als zichzelf optreden. ,,Het lijkt me mooi als de kijker soms denkt dat hij niet naar Nederland 3, maar naar RTL4 of SBS6 zit te kijken'', zegt Rijnders.

,,Uiteindelijk gaat het in TV7 over geld'', zegt Nederlof. ,,Bert Lion (een rol van Ton Kas), de general manager, heeft last van een midlifecrisis en vraagt zich af wat hij in zijn leven heeft gepresteerd. Hij besluit, geïnspireerd door een aantrekkelijke journaliste van de nieuwsredactie, om meer kwaliteit op de zender te brengen, en dat mislukt natuurlijk. Hij doet de ene concessie na de andere. Het gaat wel beter met de zender, maar niet dankzij de kwaliteit. Is het werkelijk idealisme van Lion, of een vorm van opportunisme?''

En zoals TV7 gaat over een televisiestation met geldgebrek, zo worstelt de serie zelf ook met dat probleem. Van het budget van 1 miljoen euro konden de geplande tien delen serie niet worden gemaakt, en ook met negen afleveringen blijft het knijpen. In een kaal kantoortje in de Haagse flat zit producent Koot te rekenen achter zijn draagbare pc. ,,De personeelskosten zijn de laatste jaren snel gestegen. Alles kost meer dan voorzien, en de omroep kan niet nog eens bijspringen. Drama is gewoon het duurste om te maken. De Haagse geldkranen moeten opengedraaid. Ik heb een tip voor Rick van der Ploeg: als je in je laatste dagen nog iets goed wil doen, grijp je kans.''

Sponsoring als inkomstenbron is verboden bij de publieke omroep en op geld uit het buitenland zoals bij All Stars, waar onder meer Belgische, Duitse en Italiaanse versies van zijn rekent Koot niet. ,,Daarvoor is het te Nederlands en net als Hertenkamp leunt het zwaar op de acteurs. Bovendien zijn er al zoveel series over tv-stations in de wereld.''

Het aantal technici is al minimaal en nu moet het van de acteurs komen, aldus Koot. De kijker zal het merken: ,,Scènes waarin tien man in een vergadering zaten, zullen nu met de helft van de mensen worden opgenomen. Ik moet het met de scenaristen nog hebben over de vraag of we nog wel met gemiddeld zeven acteurs per aflevering kunnen werken.'' Hoe dan ook, over anderhalve maand moet alles klaar zijn, want vanaf zondag 27 februari zal TV7 op de televisie verschijnen.

TV7 is vanaf 27-2 wekelijks te zien bij de VPRO, zondagavond ca. 21.30 u, Nederland 3.

    • Dirk Limburg