Gehandicapte blijkt beste darter

Volslagen onverwacht won Tony David gisteren het officieuze WK darts. Een droom ging in vervulling voor de 34-jarige Australiër, die lijdt aan hemofilie.

Een week slechts had Tony David nodig om de harten van de Engelse dartsliefhebbers te veroveren. De 34-jarige Australiër lijdt aan hemofilie, is kreupel en kan zijn werparm niet volledig strekken. Dat weerhield hem er niet van om gisteren de 25ste editie van het prestigieuze Embassy-toernooi op zijn naam te schrijven.

Het leverde David een cheque op ter waarde van ongeveer 110.000 euro. ,,Zo'n tien jaarinkomens van een uitkeringsgerechtigde'', lachte de winnaar die zichzelf gekscherend omschrijft als een ,,gepensioneerde gehandicapte''. Zijn ene been is vier centimeter korter dan het andere, waardoor hij mank loopt. Rennen kan hij niet. Als hemofiliepatiënt heeft hij dagelijks injecties nodig, sinds hij op jeugdige leeftijd te horen kreeg dat hij met die kwaal vermoedelijk niet ouder zou worden dan twintig.

Maar David `stond' er gisteren, in The Lakeside Country Club in Frimley Green, net als de dagen ervoor toen hij vriend en vijand verraste met zijn standvastige optreden. In de finale versloeg hij Mervyn King met 6-4. De als vierde geplaatste King, in de kwartfinales de bedwinger van Raymond van Barneveld, begon als favoriet aan de finale tegen de ongeplaatste anti-held uit Queensland.

Maar die status maakte de als vierde geplaatste Engelsman geen moment waar, nadat hij zaterdag zijn landgenoot Colin Monk met 5-1 had weggespeeld. David daarentegen kende meer problemen in de halve finales. Ternauwernood won hij van publiekslieveling Martin Adams in een bloedstollende confrontatie: 5-4.

Gisteren leek het alsof David een vrijgeleide naar de overwinning kreeg. King bleek niet bestand tegen de druk en keek binnen een mum van tijd tegen een 5-1 achterstand aan in het best-of-eleven-duel. Met de nederlaag in het verschiet hervond de 35-jarige Engelsman zich, maar zijn wederopstanding kwam te laat om David te achterhalen: 6-4.

Toch duurde het even alvorens David toesloeg. Drie pijlen voor tops (dubbel 20) waren niet aan hem besteed, waarna King ook de negende set naar zich toetrok. King leek op weg naar een wonderbaarlijke ontsnapping, maar gaf in de tiende set de partij alsnog uit handen. David (pijlgemiddelde 31,19 punten) kreeg opnieuw drie pijlen voor tops. Hij scoorde met de eerste een single-20 en sloot af met een double-10.

,,Ongelooflijk. Dit heb ik altijd het allerliefst gewild'', stamelde de eerste Australische winnaar van het toernooi, die als outsider begon aan het officieuze WK darts: zijn enige Embassy-ervaring was de uitschakeling van vorig jaar in de eerste ronde. ,,Ik had verscheidene pijlen voor de winst, maar Mervyn bleef maar terugkomen.'' King gunde zijn meerdere alle eer. ,,Hij speelde fantastisch darts. Was ik maar half zo goed als hij.''

Francis Hoenselaar verloor zaterdag de finale van het vrouwentoernooi. De Nederlandse dartster moest in Frimley Green het hoofd buigen voor de Engelse Trina Gulliver met 2-1. Hoenselaar begon goed aan de partij met winst in de eerste set, daarna overklaste Gulliver haar twee keer. De setstanden waren 3-1 1-3 en 2-3.

De wereldkampioene uit Rotterdam was geenszins de mindere in haar duel met de nummer één van de plaatsingslijst. Hoenselaar noteerde zelfs een 180'er en een 140'er meer dan de Engelse. Gulliver sloeg echter toe op de cruciale momenten. Ze besliste de finale door 114 uit te gooien.