Extremistische groeperingen in Pakistan

De Pakistaanse president, generaal Pervez Musharraf, heeft in zijn televisietoespraak gezegd dat vijf extremistische groeperingen in Pakistan zullen worden verboden; één partij is de wacht aangezegd. Twee groepen werden vorig jaar augustus al op de zwarte lijst gezet. Wie zijn deze strijdgroepen die terreur als belangrijkste wapen van de islam prediken, in Afghanistan en het Indiase deel van Kashmir, maar ook in Pakistan zelf?

Lashkar-e-Taiba

Opgericht aan het einde van de oorlog van de mujahedeen tegen de sovjetbezetting van Afghanistan door Mohammed Sayeed, een vroegere hoogleraar aan de islamitische universiteit in Lahore. Beschuldigd van ontvoeringen en aanslagen in Indiaas Kashmir en in andere Indiase steden sinds 1993. Volgens India betrokken bij de aanslag op 13 december op het parlement in New Delhi. Saeed trad vorige maand af en veranderde de naam van de koepelorganisatie, maar werd een week later toch opgepakt. De meeste kaderleden van Lashkar zijn Pakistanen en Afghanistan-veteranen. De organisatie zou over grote fondsen beschikken, afkomstig van donaties uit Saoedi-Arabië.

Jaish-e-Mohammad

`Het Leger van Mohammed' werd begin 2000 opgericht door Masood Azhar, de vroegere leider van Harakat-ul Ansar die bekend stond als de best georganiseerde en meest militante jihad-organisatie in Kashmir. Jaish onderhield trainingskampen in Afghanistan waar Pakistaanse en buitenlandse strijders werden opgeleid voor de jihad in Kashmir. Masood Azhar werd in december 1999 vrijgelaten uit een Indiase gevangenis na de kaping van een Indiaas vliegtuig dat uiteindelijk landde in de Afghaanse stad Kandahar. Azhar kon vervolgens vrijelijk opereren in Pakistan, maar werd vorige maand alsnog in hechtenis genomen na de Indiase beschuldiging van betrokkenheid bij de aanslag op het parlement.

Sipah-e-Sahba Pakistan

Het `Leger van de lotgenoten van de profeet' stond sinds 1984 officieel geregistreerd als politieke (sunnitische) partij, maar deed vooral van zich spreken in de sektarische twisten in Pakistan. Haar basis ligt in Jhang. Verschillende van haar leiders werden vermoord door tegenstanders. In de geloofsstrijd staan sunnieten en shi'ieten tegenover elkaar, maar niet minder gewelddadig is de rivaliteit tussen fanatici van de verschillende sunnitische scholen onderling (zoals de `traditioneel' ingestelde Barelvi's en de streng islamitische Deobandi). Volgens de Pakistaanse president Musharraf zijn bendes van SSP de belangrijkste aanstichters van sektarische moordpartijen in Pakistan.

Tehrik-e-Jafria Pakistan

De Beweging van de Volgers werd in 1979 ten tijde van het bewind van militair leider Zia ul-Haq (1977-1988) opgericht om de belangen van de shi'itische moslims te verdedigen. De shi'itische minderheid (ongeveer twintig procent van de bevolking) voelde zich bedreigd door de invoering van streng sunnitische wetgeving in het kader van Zia's islamitiseringsprogramma en vond inspiratie in het succes van de islamitische revolutie in 1979 in het shi'itische Iran. In 1987 liet TJP zich als politieke partij registreren, maar de organisatie bleef daarnaast gewapende strijd voeren tegen met name de Sipah-e-Sahba. TJP behoort volgens president Musharraf tot de meest gewelddadige groepen.

TNSM

De organisatie Tanzeem-e-Nifaz-e-Shariat-e-Mohammadi heeft volgens president Musharraf ,,duizenden eenvoudige en arme mensen misleid'' door hen naar Afghanistan te sturen. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het bloedbad dat ze hebben ondergaan in Afghanistan, aldus Musharraf.

Sunni Tehrik

Een organisatie die behoort tot de Barelvi-school en die vooral bekend is geworden om haar aanvallen op christenen in Pakistan. Haar grootste aanhang heeft ze in de districten Jhang en Faisabad. De groep heeft een waarschuwing gekregen van president Musharraf en zal worden verboden indien zij zich niet onthoudt van verder geweld.

Lashkar-e-Jhangvi

De groepering ontstond in 1996 als afsplitsing van SSP onder leiding van Riaz Bazra. Leden van deze organisatie probeerden begin 1999 de toenmalige premier Nawaz Sharif te vermoorden, waarop deze speciale militaire rechtbanken in het leven riep. De organisatie werd afgelopen augustus al verboden. Bij de verovering van de Afghaanse stad Mazar-i-Sharif door de Noordelijke Alliantie werden tientallen Pakistaanse strijders van Laskhar-e-Jangvi gedood.