Eric Boeren

Omdat Ornette Coleman weinig meer van zich laat horen – hij wordt binnenkort 72 – is het goed dat anderen zijn muziek levend houden. Iemand die dat al jaren met verve doet, tussen andere zaken door, is cornettist Eric Boeren. Op zijn cd Soft Nose staan niet alleen echte Coleman-composities als Alpha en Eos, maar ook stukken die de saxofonist geschreven had kunnen hebben. Want het puntige titelstuk, het marsje Ciz alsmede Memo en Swizzle, allemaal van de hand van Boeren, hebben een Colemanesque springerigheid. Ruimte voor bespiegeling is er ook, bijvoorbeeld in het ontspannen For Rosa en de van Eubie Blake geleende standard Memories of you.

Bij de kwalificatie `happy jazz' wordt er meestal gedacht aan dixieland en swing, maar ook deze muziek klinkt gelukkig, mede dank zij Michael Moore op rieten, Wilbert de Joode op contrabas en op slagwerk een opvallend constructieve Han Bennink.

Eric Boeren 4tet: Soft Nose (BVHAAST 1501)