Egypte zoekt architect voor groot museum

De Egyptisch overheid heeft het startsein gegeven voor een internationale competitie voor architecten om een museum te ontwerpen in de omgeving van de piramide van Giza. Het museum moet een groot aantal schatten van de farao's gaan herbergen. De prijsvraag werd zaterdag bekend gemaakt met een paginagrote advertentie in de Engelstalige krant Egyptian Mail. Voor de bouw van het museum is een bedrag van 350 miljoen dollar beschikbaar.

De culturele organisatie Unesco van de Verenigde Naties betaalt mee aan het project. Voor het museum is een terrein van 50 hectare aangewezen. Het moet ongeveer 150.000 voorwerpen uit musea in Kairo en elders gaan herbergen. Het huidige museum in Kairo is op dit moment overvol en zal uiteindelijk na renovatie een collectie van zo'n 5.000 topwerken blijven tonen. In augustus zal een jury een selectie maken van de ontvangen ontwerpen en men verwacht de winnaar van de competitie in juni 2003 bekend te kunnen maken.