De liefde van de koningin

Terwijl kortzichtig Nederland er maar van uit blijft gaan dat het Oranje-elftal zich niet voor het wereldkampioenschap heeft geplaatst omdat 's lands beste voetballers hun seksuele driften niet kunnen onderdrukken, bedrijven in Spanje voetballers tot verrukking van eenieder de liefde met de bal. Kan het de aficionados van Real Madrid, Barcelona en Deportivo La Coruña wat schelen waaraan topvoetballers of sportsterren zich buiten de kantooruren overgeven, als ze de bal maar strelen en vertroetelen wanneer dat wordt verlangd.

We mogen God op onze blote knieën danken dat in de wintermaanden nog in den vreemde wordt gevoetbald en dat het zowaar op een of andere betaalzender te zien is. Dan kunnen we genieten van speels voetbal, van intelligent voetbal, van echt voetbal. Wanneer we in het hagelwitte tenue van Real Madrid (dit seizoen gelukkig weer zonder de drie hinderlijke sponsorstrepen van Adidas) voetballers met exotische namen als Zidane, Figo, Roberto Carlos, Rivaldo, Hierro, Saviola en Raúl met de bal mogen zien spelen, beseffen we weer dat het gedoe, geschop, geschaaf en gehol in Nederland wordt overgewaardeerd.

Alleen wanneer al zo'n kleine spits als Raúl Gonzalez Blanco in het beeld verschijnt, wanneer hij wordt aangespeeld door artiesten als Roberto Carlos, Zidane en Figo, dient menig hart op hol te slaan. Bijna altijd scoort hij. Daarom past hij in het rijtje topschutters en sterspelers dat Real in zijn bijna honderdjarig bestaan heeft gekoesterd: Di Stefano, Puskas, Gento, Santillana, Pirri, Grosso, Juanito, Butragueño, Amancio, Michel en Hugo Sanchez. Spelers voor wie het Estadio Santiago de Bernabeu altijd volliep met minimaal honderdduizend voetballiefhebbers en mensen die erbij willen horen.

Raúl is pas 24 jaar, maar hij behoort al sinds een jaar tot de Club van Honderd van de `Koninklijke'. Net als Di Stefano een vergeten grootheid die bijna net zo goed was als Pelé, Maradona en Cruijff Puskas, Gento, Hugo Sanchez en Butragueño scoorde hij honderdmaal voor Real Madrid. Bovendien is hij topscorer aller tijden van de Champions League. Raúl, een echte Madrileen – geboren in de wijk San Cristóbal – voetbalt al sinds zijn dertiende voor Real. Daarvoor speelde hij bij Atlético, de club van het arme zuiden van Madrid. Een jonge miljonair zonder sterallures is Raúl – eerder verlegen.

Hoewel hij vorig jaar werd verkozen tot populairste topsporter van Spanje, schuwt Raúl de publiciteit. In huize Raúl – gesitueerd in de noordelijke villawijken van Madrid krijgen mevrouw Gonzalez, Mamen Sanz, en hun enig kind de meeste aandacht. In de schaduw van het fotomodel (voormalig Miss Madrid) droomt Raúl van mooie doelpunten. Wanneer hij niet droomt en niet voetbalt, is hij bezig met fondsen te creëren tegen armoede en ziektes in de derde wereld. Een introverte man zou hij zijn, die is begaan met het lot van minderbedeelden.

Het schijnt dat hij door Real Madrid zo'n kleine miljoen euro per maand op zijn rekening krijgt gestort. Het zou een reden voor de kleine voetballer kunnen zijn op zijn lauweren te gaan rusten en/of zich te buiten te gaan aan avonturen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar Raúl is nog immer ambitieus. Hij wil komende zomer als spits van Spanje wereldkampioen worden. En daarna? Dromen van nog meer mooie doelpunten in Estadio Santiago de Bernabeu? In het zicht van de verliefde blikken van de koningin van Spanje, naar wie hij na een doelpunt altijd heimelijk knipoogt, en in het zicht van de televisiecamera's opdat de liefhebbers in Nederland ook getuigen kunnen zijn van Reals sexy voetbal.