Christie's veilt kunstcollectie Dreesmann

De kunstverzameling van de Nederlandse industrieel Anton C.R. Dreesmann wordt dit voorjaar geveild bij Christie's in Amsterdam en Londen.

Het is de grootste Nederlandse particuliere verzameling die ooit geveild is, met 1300 voorwerpen met een geschatte gezamenlijke waarde van 24 miljoen euro. De in 2000 op 77-jarige leeftijd overleden zakenman Dreesman was een gepassioneerd verzamelaar geweest, net als zijn grootvader Anton C.R. en vader Willem J.R. Dreesmann. Anton Dreesmann begon in 1955 met de aanschaf van een Hollands kabinet. Tot vlak voor zijn dood is hij blijven aanschaffen. Rond 1980 liet hij rond zijn collectie in Laren een huis ontwerpen en bouwen. B. de Munnick van Christie's vermoedt dat het huis nu te groot is voor de weduwe van Dreesmann en dat de familie daarom besloten heeft tot veiling.

De Munnick noemt Dreesmann een `gepassioneerd en zeer breed verzamelaar'. De collectie omvat oude meesters, 19de en 20ste eeuwse kunst, porselein, glas en zilver. Dreesmann verzamelde volgens De Munnick alles dat je in een interieur kon plaatsen: ,,In de collectie zitten zelfs een gouden snuifdoosje en prachtige staande horloges.'' De kwaliteit noemt hij over het algemeen hoog. ,,Hij had een goed oog voor mooie objecten.''

Christie's veilt in Amsterdam onder meer topografische schilderijen en een bijzondere collectie glaswerk. Volgens Christie's betreft het een van de belangrijkste collecties in particulier bezit. Er worden 20ste eeuwse schilderijen aangeboden van de Nederlandse realisten en surrealisten Carel Willink, Dick Ket, Pyke Koch en Raoul Hynckes. Van Ket bezat Dreesmann diens Zelfportret met broodje uit eind jaren 30. Van Willink hing in Laren een monumentaal portret van diens echtgenote Wilma uit 1933.

De belangrijkste schilderijen worden in Londen geveild. De verzameling bevat onder meer werken van Schiele, Gauguin, Modigliani en Chagall. Van Edgar Degas wordt een danseres geveild. De waarde van Le tas de pierre van Georges Seurat wordt geschat op 1 tot 1,4 miljoen euro en is het duurste werk. De tekening Sien die naar links kijkt van Vincent van Gogh zal naar verwachting 200.000 euro opbrengen. Ook de Europese meubels worden in Londen geveild. Hoogtepunt vormt een Louis XV tafel à la Bourgogne (waarde meer dan 400.000 euro). Van de oude meesters wordt Schaatsers op het ijs van Hendrick Avercamp als het hoogtepunt beschouwd. Een selectie van de collectie-Dreesmann gaat op tournee naar onder meer New York en is op 13 en 14 maart in Amsterdam te zien.