Boot wil spelers niet afstaan

Basketbalcoach Ton Boot van de Astronauts heeft uit onvrede met het beleid van de Nederlandse basketbalbond zijn spelers opgedragen niet langer uit te komen voor de nationale ploeg. Wie zich toch beschikbaar stelt, zal niet meer worden opgesteld in de hoofdmacht van de Amsterdamse club. Bondscoach Maarten van Gent trok zich weinig aan van de uitspraken van Boot en riep afgelopen vrijdag Astronauts-speler Angelo Flanders op voor de komende interlands tegen Turkije en Zwitserland.

Hans Gootjes, directeur van de Nederlandse basketbalbond, rekent er vooralsnog op dat Flanders gewoon beschikbaar is voor de nationale ploeg. ,,We hebben nog geen afmelding gehad.''

Kan een clubcoach zomaar stellen dat zijn spelers niet langer voor de nationale ploeg mogen uitkomen?

Gootjes: ,,Een coach mag dat zeggen. Maar of dat wel zo verstandig is, is een tweede. Ik denk niet dat het in het belang van de speler is. Daar komt bij dat de verenigingen in Nederland afspraken hebben gemaakt over het beschikbaar stellen van spelers voor de nationale ploeg. We hebben in een brief aan de verenigingen daar nog eens op gewezen. Het is belangrijk dat er duidelijkheid bestaat op dat gebied.''

Kan een speler zich zonder probleem afmelden voor de nationale ploeg?

,,In de reglementen van de bond is vastgelegd dat een sanctie kan worden opgelegd als spelers geen geldige reden voor een afmelding hebben. Dan hebben we het bijvoorbeeld over een blessure. Een verbod van de coach valt daar niet onder. Het aantal dagen dat een speler beschikbaar had moeten zijn, wordt dan omgezet in het aantal wedstrijden schorsing. Dat lijkt me ook niet in het belang van de club.''

Gaat u nog iets ondernemen om een conflict met de Astronauts te voorkomen?

,,We gaan in gesprek met de club en niet met de coach. We zullen de club vragen of hun spelers beschikbaar zijn voor de nationale ploeg. Dan zullen we zien of de club achter de uitspraken van de coach staat. Maar we gaan er vooralsnog van uit dat Flanders gewoon beschikbaar is. We hebben nog geen afmelding gehad.''