Bod 6 miljard euro op vastgoed Rodamco NA

Het vastgoedfonds Rodamco North America wordt overgenomen door het Australische Westfield en de Amerikaanse bedrijven Simon Property en The Rouse Company voor 5,97 miljard euro (13,1 miljard gulden). Met het bod komt er een eind aan de ruim vijf maanden durende machtsstrijd om de belegger in Amerikaanse winkelcentra.

Westfield, Rouse en Simon betalen 2,48 miljard euro in contanten en nemen daarnaast de 3,49 miljard euro aan schulden over van het bedrijf. De prijs waardeert het aandeel Rodamco NA op 55 euro, een premie van 28 procent vergeleken met Rodamco's slotkoers van eind augustus, toen Westfield een belang van 23,9 procent nam in het bedrijf. Westfield kocht dat belang van Nederlands grootste pensioenfonds ABP, dat sindsdien nog een belang van 6,6 procent in het fonds heeft.

De Australiërs probeerden destijds met dit minderheidsbelang de controle over Rodamco NA te verkrijgen, maar stuitten op felle weestand van het bestuur van Rodamco NA. De beide kemphanen stonden herhaaldelijk voor de ondernemingskamer in Amsterdam. De rechtszaken worden nu stopgezet.

De overeenkomst zal het einde van Rodamco NA betekenen. Westfield krijgt veertien van Rodamco's 35 winkelcentra in de VS. Simon krijgt er dertien en Rouse acht. Het aandeel Rodamco zal verdwijnen van de Amsterdamse beurs, maar Westfields directeur voor Europa zei vanmorgen dat het bedrijf een notering in Amsterdam overweegt. ,,We denken erover om Westfield Trust of Westfield America Trust te noteren in Amsterdam'', aldus directeur P. Allen. De winkelcentra van Rodamco zullen onderdeel uitmaken van America Trust.

Westfield is ,,zeer tevreden'' met de uitkomst van de strijd om Rodamco, zegt Allen. De Australiërs hadden graag het eigen strategische plan voor Rodamco NA willen doorvoeren. ,,Misschien was dat nog beter geweest voor de aandeelhouders van Rodamco. Maar we moeten realistisch zijn en willen verder, dus is dit de beste oplossing'', aldus Allen.

De bestuursvoorzitter van Rodamco, G. Egan, zegt in een verklaring dat het bod zeer aantrekkelijk is en beveelt aandeelhouders aan het te accepteren.''

Analisten zeiden echter dat de drie bedrijven Rodamco voor een ,,schappelijke prijs'' krijgen en vinden een prijs van 60 euro per aandeel reëler. ,,Maar er zijn verder geen partijen die het kunnen kopen, dus de prijs zal niet omhoog gaan'', aldus een analist.