Banken onder druk op Damrak

Banken en technologiebedrijven waren vanochtend uit de gratie op de Amsterdamse effectenbeurs. Daardoor raakte de AEX-index verder verwijderd van de 500-puntengrens. De toonaangevende graadmeter van het Damrak moest ruim anderhalf procent prijsgeven op 491,34 punten.

ASML, toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, maakt komende donderdag zijn jaarcijfers bekend. Beleggers begonnen vanochtend al actiever in het aandeel te handelen. De verwachtingen zijn niet hooggespannen. Het aandeel behoorde met een daling van 3 procent op 22,72 euro tot de grootste dalers van het Damrak. KPN en Philips waren andere grote dalers. Philips had onder meer last van Dresdner Bank. Die paste de aanbevelingen voor het elektronicaconcern neerwaarts bij.

Banken en verzekeraars lagen eveneens onder druk. De vergezichten die Fed-voorzitter Alan Greenspan vorige week schetste van de wereldeconomie gaven beleggers geen inspiratie. De opbeurende woorden van Greenspan afgelopen vrijdag hadden op de effectenbeurzen in Europa maandag een averechts effect. Hoewel Greenspan stelde dat de recessie in de VS ten einde lijkt te lopen, hoorden beleggers wereldwijd slechts de negatieve opmerking dat het economisch herstel nog niet is ingetreden. Ook de waarschuwing dat er nog aanzienlijke risico's bestaan knoopten ze in de oren.

Beleggers maken zich onder meer zorgen over de schade die bancaire instellingen lijden door de valutacrisis in Argentinië. ING daalde het hardst, met twee procent naar 27,50 euro. Vorige week maakte ING bekend een voorziening van 66 miljoen euro te treffen voor de Argentijnse activiteiten. Eerder was al duidelijk dat ze voor 750 miljoen euro aan leningen heeft uit staan, voor het overgrote deel aan bedrijven. De `exposure' van Fortis beperkt zich tot 30 miljoen euro. Het aandeel ging met 1,4 procent achteruit naar 26,40 euro. Aegon, die eerder beleggers verraste met het nieuws voor 300 miljoen euro aan leningen te hebben uitstaan bij het in financiële problemen verkerende Enron, stond ook op verlies. Het aandeel zakte met 2,5 procent naar 27,55 euro. ABN Amro, die tot nu toe heeft gezegd ,,beperkte'' exposure in Argentinië te hebben, daalde met 1 procent naar 19,50 euro. De handel in Rodamco Noord-Amerika werd stilgelegd naar aanleiding van de overname door drie partijen.