Baas Telefónica ontslaat leiding van mediatak

De complete top van Admira, de mediatak van het Spaanse communicatiebedrijf Telefónica waartoe tevens de Nederlandse audiovisuele productiemaatschappij Endemol behoort, is ontslagen en vervangen. De maatregel wordt in financiële kringen in Madrid beschouwd als een teken dat Telefónica-topman César Alierta probeert de crisis in de mediapoot van Spanjes grootste beursfonds te bezweren.

Vrijdag ontsloeg Alierta de Admira-bestuursvoorzitter Juan José Nieto en een aantal hoge functionarissen op staande voet. Daarmee ontdeed de topman zich in een klap van de leiding die was aangesteld door zijn voorganger Juan Villalonga om onder meer Endemol te beheren. Het ontslag volgt na de bedroevende resultaten van Admira in de sector commerciële en digitale televisie.

Al eerder was bekend dat Telefónica tevens van het winstgevende Endemol af wil. Hierover zouden onderhandelingen gaande zijn met de Duitse uitgever en mediagigant Bertelsmann. Villalonga kocht Endemol voor ruim vijf miljard euro, een prijs die alom als ruim te hoog werd beschouwd. Het bleef daarnaast vaag wat de plaats was van de Nederlandse productiemaatschappij in de langetermijnplannen van Telefónica.

De afgelopen weken was de spanning tussen Alierta en de Admira-top opgelopen, nadat rondom Alierta een ware mediaoorlog was losgebarsten. In een reeks artikelen in het dagblad El Mundo werd een neef van Alierta ervan beschuldigd zichzelf te hebben verrijkt dankzij voorinformatie rond het geprivatiseerde tabaksbedrijf Tabacalera. Alierta was bestuursvoorzitter van Tabacalera voordat hij naar Telefónica ging.

Vooralsnog wordt ervan uitgegaan dat de stap de voorgenomen verkoop van Endemol niet nadelig zal beïnvloeden. Er wordt van uitgegaan dat Endemol zal terechtkomen bij de audiovisuele tak van de Duitse mediagigant Bertelsmann.

    • Steven Adolf