Advocaat mag geen bondscoach worden

Dick Advocaat wordt geen coach van het Nederlands elftal. Dat heeft hij de KNVB laten weten. Hij was benaderd om opvolger te worden van Louis van Gaal, maar kreeg geen toestemming van de voorzitter van Glasgow Rangers, David Murray. ,,Het doet me pijn'', aldus Advocaat vanmorgen, ,,dat het niet is doorgegaan. Want ik zag het wel zitten naar Zeist te komen.''

Advocaat ging half december in op een aanbod van de Rangers om technisch directeur te worden van de Schotse club. Binnen enkele dagen werden zijn taken als veldtrainer overgenomen door Alex McLeish. Advocaat kreeg de opdracht lijn te brengen in de technische structuur van Glasgow. De doorstroming van de jeugd en de samenstelling van het elftal voor het volgende seizoen waren zaken waarmee hij onmiddellijk aan de slag kon.

Advocaat was niet erg te spreken over het feit dat zijn kandidatuur vorige week, vermoedelijk door een lek bij de KNVB, op straat lag. ,,Dat heeft de zaak zeker geen goed gedaan. Ik heb gisteren de hele middag met Murray gesproken. Hij heeft de belangen van Glasgow Rangers hoger gesteld dan die van het Nederlands elftal. Voor mij gaf de doorslag dat ik hem al in december mijn woord heb gegeven.''

De voetbalbond zet de zoektocht naar een nieuwe bondscoach voort, maar waakt voor overhaaste beslissingen. Er is geen streefdatum gesteld, aldus een woordvoerder. Dat de kans bestaat dat op 25 januari, de dag van de loting voor de voorronden van het EK 2004, nog geen bondscoach is aangesteld is geen dringend probleem. Voor de interland Nederland-Engeland op 13 februari wordt mogelijk een interim-oplossing gezocht.

Bij de KNVB is verbaasd gereageerd op de opmerking van Marco van Basten, die teleurgesteld zou zijn over het feit dat hij niet meer is benaderd voor een functie nadat hij daarvoor aanvankelijk werd gepolst. Met Van Basten is volgens de KNVB slechts contact geweest over zijn toetreding tot de curcus coach betaald voetbal.