Wiskunde

`Wiskunde', zegt Keith Devlin (`Wiskunde als soap', W&O, 5 januari), `is de wetenschap van patronen en structuren.' Hij schreef daar een mooi boek over: `Mathematics, the science of patterns', Scientific American Library '94. De vele vertalingen van dit boek werpen een schitterend licht op de universaliteit van de wiskunde, die mede door andere populaire wiskundeschrijvers als Ian Stewart en de eeuwig jonge bijdragen van George Polya en Lancelot Hogben (`Mathematics for the Million') van zijn gortdroge imago wordt ontdaan.

Mooi ook, die kortste curve van Robert Osserman, auteur van `Poetry of the Universe, a mathematical exploration of the cosmos', Anchor Books '95, die inductief een fractioneel gedimensioneerde sneeuwvlok van Koch opvoert. Zo pretentieloos is wiskunde, roddel, soap.