Wie zwart geld heeft is gek genoeg nooit alleen

Stel: ik heb een redelijk bedrag wat ik voor de fiscus verborgen wil houden en daarom in Luxemburg op de bank wil zetten. Volstaat het om hiermede naar dat land te rijden, en daar een rekening te openen bij een filiaal van mijn Nederlandse Bank? Of is er een nog eenvoudiger handelswijze? Als deze vraag u in diskrediet brengt, antwoordt u maar niet, of neutraal.

(Fiscus: als u meeleest, ik stel deze vraag voor een vriend.) (N. A.)

Diskrediet? Ik zou het wel vervelend vinden wanneer u mij vraagt het geld even te gaan brengen, als lezersservice. U bent niet de eerste die hierover mailt Het valt mij op dat bezitters van zwartgeld nooit zelf iets vragen, maar dat er altijd vrienden en (vage) kennissen uit het café voor ze in de bres springen. Met zwartgeld ben je dus nooit alleen.

U moet nog eens goed nadenken over die stap. Volgens mij komen de Luxemburgse banken (door hun vestiging in een EU-land) er op termijn niet onderuit om saldi van buitenlandse rekeninghouders te melden aan het woonland van de cliënt. Of als alternatief houden die banken verplicht bronbelasting in. Waarom vluchten? Nederland is toch een fiscaal paradijs?

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld