Waar zal ik mijn erfenis van 13.600 euro stallen?

Om meteen met de deur in huis te vallen: ik ontvang binnenkort een erfenis van 13.600 euro. Wat moet ik doen om deze profijtelijk te beheren? Ik ben alleenstaand, 45 jaar, werkzaam bij een instelling, lichamelijk gehandicapt en woon in een eigen huis. Afgezien van een annuïteitenhypotheek, heb ik geen schulden. Ik streef altijd naar onafhankelijkheid, maar anno 2002 kost dit mij in toenemende mate geld. Met profijtelijk beheren bedoel ik dan ook dat ik ter zijner tijd bijvoorbeeld een aangepaste auto kan kopen of een grote dakreparatie kan betalen. Kortom: het moet een reservoir vormen waar ik à la minute uit kan putten, voor grote uitgaven.

Waar kan ik dit geld het best stallen, met vaag in mijn achterhoofd 4 procent inflatie en 4 procent vermogensbelasting? Ik ben geen gokker op financieel terrein.

(S. de J.)

Door de eis van directe beschikbaarheid en uw afkeer van gokken, blijft er niets anders over dan sparen. U kunt de erfenis wellicht voor langere tijd vastzetten, in overleg met uw bank. Veel meer dan 4 procent zit er op dit moment niet in, maar dat kan veranderen in de komende jaren.

Die 4 procent inflatie gaat niet ieder jaar van uw geld af, maar beïnvloedt uw koopkracht. Het is een percentage dat het CBS berekent voor een standaard mandje met goederen en diensten. Wanneer u niet volgens deze standaard leeft, komt uw persoonlijke inflatie (de enige die telt) hoger of lager uit. Uw vermogen valt in box 3 en wordt daar belast met 1,2 procent belasting, maar het valt binnen de vrijstelling van 18.146 euro per persoon. Dus. De vermogensbelasting is sinds 1 januari 2001 vervallen.

U heeft een alternatief. Als u kan deelnemen in een spaarloonregeling of een premiespaarrekening, kunt u nu de maximale deelname overwegen, omdat u ruimer in uw slappe was zit. Zo'n regeling is fiscaal gezien voordelig, hoewel helaas met beperkte bedragen.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen van lezers op www.nrc.nl/geld