Vroegoud schaap

Op 5 januari berichtte NRC Handelsblad over de ouderdomskwaaltjes van het gekloonde schaap Dolly. Op dezelfde dag was in deze krant te lezen dat het in moeilijkheden verkerende bedrijf Pharming niet langer wil voorzien in de kosten van het levensonderhoud van de genetisch gemanipuleerde stier Herman.

Pharming verkeert in financiële problemen en probeert te bezuinigen waar het kan. De genetisch gemanipuleerde stier Herman, ruim tien jaar geleden door Pharming gemaakt, is nog niet overleden. Omdat het dier voor het bedrijf niets meer oplevert, heeft Pharming de kosten voor het onderhoud van Herman als een onverantwoorde kostenpost geschrapt. Met die beslissing geeft het bedrijf aan geen verantwoording meer te willen dragen voor het probleem dat zij zelf heeft gecreëerd.

Biotechnologie bij dieren stuit nog steeds op grote maatschappelijke weerstand. Bedrijven beloven ons vaak gouden bergen als het gaat om biotechnologie bij dieren. De langetermijneffecten van hun handelen worden echter zelden belicht. Maar in genoemde artikelen wordt toch een keerzijde van biotechnologie bij dieren getoond. Een vroegoud schaap en een zielige stier, die zal worden afgemaakt na bewezen diensten; het is inderdaad geen prettig gezicht. Misschien moeten we maar eens stoppen met biotechnologie bij dieren.

    • Frank Wassenberg
    • Marja Zuidgeest
    • Vereniging Proefdiervrij