Verhuur seizoenkaart?

Op de internetsite sportentrance.com kunnen seizoenkaarthouders hun kaart voor een of meer voetbalwedstrijden aanbieden voor verhuur. Een goed initiatief?

Maurits Wijzenbeek, student rechten en een van de initiatiefnemers van sportentrance.com: ,,Aan het einde van een voetbalseizoen blijven veel kaarten ongebruikt, daar wilde ik met twee vrienden wat aan doen. Op onze site vult een seizoenkaarthouder zijn stadionvak, postcode en de wedstrijd die hij niet bezoekt in. Een andere supporter kan dan, via de kaart die niet gebruikt wordt, het stadion in. Wij brengen mensen bij elkaar, de transactie zélf vindt buiten ons om plaats. Er bestaat bij veel seizoenkaarthouders nog enige scepsis om hun kaart te verhuren. De verhuurder is verantwoordelijk voor het gedrag van de huurder? Dat zegt iedereen, maar ik weet niet wat de exacte interpretatie van die regel is. Als persoon A zijn kaart aan persoon B verhuurt, en B slaat een steward tegen de grond, wie heeft er dan een probleem? Dat is moeilijk te zeggen.''

Rob de Leede, woordvoerder KNVB: ,,Het is een aardig initiatief, maar het zal weinig opleveren. De website ziet er niet al te professioneel uit. Het is in ieder geval niet verboden om seizoenkaarten aan te bieden voor verhuur. Omdat de houder van een seizoenkaart verantwoordelijk is voor hetgeen een potentiële huurder doet in een stadion, kan ik me niet voorstellen dat er veel verhuurders te vinden zijn. Bovendien is er ook nog zoiets als clubliefde: een kaarthouder wil toch alle duels van zijn club bijwonen? Ook op logistiek gebied kan het initiatief tot problemen leiden. Hoe wordt een kaart bezorgd? Hoe verloopt de betaling? Uiteraard houdt de KNVB het hele zaakje in de gaten, maar we verwachten geen wonderen.''

Ron Meeuws, seizoenkaarthouder van PSV: ,,Ik heb de site bekeken en op zich is het idee erachter niet gek. Er zijn genoeg mensen die een kaart bezitten van hun favoriete club, maar lang niet alle wedstrijden bezoeken. Dat is vervelend voor supporters die wél altijd naar hun favoriete club willen komen kijken maar geen seizoenkaart kunnen bemachtigen. Aan de verhuur van seizoenkaarten zijn bepaalde risico's verbonden. Als je je kaart uitleent aan een vreemde kan er natuurlijk van alles gebeuren. Bovendien komt er bij verhuur het een en ander kijken: er moet een ontmoeting plaatsvinden en de hoogte van de vergoeding moet worden vastgesteld. Iedere supporter is natuurlijk vrij om zijn kaart te verhuren. Of ik zelf mijn kaart zou afgeven? Geen denken aan. Ik wil alle duels van PSV zien, bovendien wil niet dat een mogelijke vandaal onder mijn naam de kans krijgt vernielingen aan te richten.''

Willem Veenman, voorzitter supportersvereniging Feyenoord: ,,Je kunt je afvragen welke personen een seizoenkaart willen huren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hooligans met een stadionverbod bij Feyenoord naar binnen komen. Maar hoe controleer je dat? Als de verhuur van kaarten via internet een enorme vlucht neemt, kan ik me voorstellen dat Feyenoord overgaat tot een legitimatieplicht: een clubcard én een paspoort ter controle. Bovendien is het nog maar de vraag of supporters hun kaart willen afstaan aan een vreemde. Je verdient er misschien een paar tientjes mee, maar aan de transactie zitten bepaalde risico's. De makers van de site willen lege plekken in de stadions voorkomen? Daar kan ik me iets bij voorstellen. Er zijn personen die een clubcard van Feyenoord alleen voor de topwedstrijden kopen.''

Jacob Bergsma, manager communicatie van Ajax: ,,Er zijn andere mogelijkheden om lege plekken in stadions tegen te gaan. Door die site kunnen ongewenste personen een voetbalstadion binnen komen. Het een en ander zal juridisch moeten worden uitgezocht, maar duidelijk is dat er sprake kan zijn van een groot probleem voor het betaalde voetbal in Nederland. Als kaarten worden verhuurd, gaat dat alle Nederlandse profclubs aan. Uiteraard houden we de ontwikkelingen in de gaten.''