UÇK: oorlog mogelijk hervatten

Het vorig jaar ontbonden en ontwapende Albanese rebellenleger in Macedonië, het UÇK, wordt ,,gereactiveerd en gereorganiseerd''. Dat heeft het UÇK gisteren in een communiqué laten weten.

Volgens het communiqué is een hervatting van de oorlog in het noorden van Macedonië onvermijdelijk als de Macedoniërs blijven weigeren de Albanese minderheid de rechten en garanties te geven die in het vredesakkoord van Ohrid, in de zomer van vorig jaar gesloten, zijn overeengekomen. ,,Aangezien de slavische Macedoniërs zich in het geheel niet gebonden achten door het akkoord, voelen wij ons gedwongen te verklaren dat we ons er ook niet door gebonden voelen'', aldus het UÇK-communiqué. ,,We hebben aangetoond dat we bereid zijn in vrede met het akkoord te leven. Maar we hebben ook aangetoond dat we bereid zijn voor onze rechten te vechten.'' AP)

Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: Het UÇK leverde na (en op grond van) het Ohrid-akkoord in de herfst naar eigen zeggen al zijn wapens in aan een internationale vredesmacht. Bovendien ontbond het zich. De Macedoniërs van hun kant maakten echter geen enkele haast met het nakomen van de verplichtingen in het kader van het akkoord van Ohrid. Het duurde maanden voordat het Macedonische parlement de grondwetswijzigingen zoals ze in Ohrid waren afgesproken had doorgevoerd en de uitvoering van de afspraken laat nog steeds op zich wachten.

Daar komt bij dat premier Ljubco Georgievski van Macedonië, wiens nationalistische partij VMRO de belangrijkste obstakels opwerpt, in een vraaggesprek onlangs openlijk zei te verwachten dat de strijd in het noorden van Macedonië de komende lente weer zal worden hervat. Het leverde hem toen een woedend commentaar op in het blad Makedonia Denes, dat schreef dat het land wordt geregeerd door ,,politieke hooligans'' die ,,met pathologisch sadisme onze nationale cultuur en geschiedenis hebben gesaboteerd''. De krant vervolgde: ,,Als u dit niet gelooft, denk dan eens aan de hutspot van woorden die, bedoeld als interview met de premier, het volk aan hun ascetisch gedekte dis werd geserveerd. Kon u een greintje wijsheid, een snippertje betekenis of een fragmentje visie peuren uit de verwarde gedachten en woorden van de stuurman van de regering?''