Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met minister van Justitie Korthals over onder andere criminaliteitsbestrijding, drugskoeriers en het verkrijgen van DNA bij delinquenten. Ned.3, 12.07-13.00u.

Netwerk. Reportages over de gevolgen van het besluit van de Europese Commissie om de autoverkoop aan de vrije markt over te laten en de ontwikkelingen in de wetenschap bij de strijd tegen blindheid. Ned.1, 20.15-20.48u.

7 dagen. Over de rol die Hollywood zou kunnen spelen in de oorlog tegen het terrorisme. Films zouden het moreel van de Amerikanen moeten opkrikken en het beeld van Amerika bij de rest van de wereld moeten oppoetsen. Met onder anderen schrijver en journalist Dave Robb, die al maanden voor de aanslag bezig was met misstanden in Hollywood en de rol van het Pentagon. Ned.3, 22.58-23.32u.

DOCUMENTAIRES

Het hoogbegaafdenklooster. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.48-22.00u.

How to build a human being. Serie over genen en hormonen als bouwstenen van het menselijk lichaam. Vanavond over o.a. het werk van Jose Cibelli, de eerste wetenschapper die een menselijk embryo gekloond heeft. BBC2, 22.00-22.50u.

Leven met terreur. Film van Ton Vriens over het nog steeds lopende onderzoek naar de aanslagen in de jaren negentig in Buenos Aires op de Israëlische ambassade en het joods cultureel centrum waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Maandag, Ned.1. 17.08-18.05u.

KUNST

Close-up. Herhaling uit december 2000 van de documentaire over de fotograaf Paul Huf die deze week overleed. Ned.1, 18.33-19.32u.

Bonanza: MTV voorbij. Over de artistieke visie van hedendaagse videoclipregisseurs in de actuele context. Wat twintig jaar geleden begon als niet veel meer dan een verkoopmiddel, is uitgegroeid tot een volwaardig medium. Ned.3, 23.32-24.00u.

Kunst omdat het moet. Eerder uitgezonden portret van Mark Rothko (Marcus Rothkovitsj, Dvinks, Rusland, 25-9-1903 - New York, 25-2-1970). Deze documentaire ontstond vorig jaar ter gelegenheid van de opening van Rothko's eigen zaal in het Tate Modern museum in Londen. Afl.: De vlakken van Rothko. Ned.3, 0.20-1.20u.

FILM

Mädchenjahre einer Königin (Ernst Marischka, 1954, Oostenrijk). Een jaar voordat regisseur Marischka met Romy Schneider aan de Sissi-trilogie zou beginnen, maakte hij deze kostuumfilm waarin zij koningin Victoria speelt. Tegen alle huwelijksplannen in, laat zij haar oog vallen op de Duitser Albert von Sachsen Coburg. VRT, 13.35-15.25u.

Willi wird das Kind schon schaukeln (Werner Jacobs, 1971, West-Duitsland). Situatiekomedie waarin Heinz Erhardt zijn rijke Amerikaanse tante om de tuin leidt teneinde zijn voetbalclub te redden. ZDF, 14.00-15.20u. & 1.50-3.10u.

Tieta do Agreste (Carlos Diégues, 1996, Brazilië). Flamboyante verfilming door veteraan Diégues (Bye Bye Brazil) van populaire roman van Jorge Amado wil de Braziliaanse ziel blootleggen. Sonia Braga speelt hoofdrol van gefortuneerde en invloedrijke dame die terugkeert naar haar geboortedorp waaruit zij eertijds werd verbannen. Ned.3, 14.05-15.57u.

Bullseye! (Michael Winner, 1991, Engeland). Nonsensicale misdaadkomedie. Roger Moore en Michael Caine geven zich uit voor geleerden die bereid zijn hun uitvinding te verkopen aan hoogste bieder. Met Sally Kirkland en gastrol van John Cleese. SBS6, 15.25-17.00u., met reclame.

. Stealing Beauty (Bernardo Bertolucci, 1995, Italië/Engeland/Frankrijk). Sensitief en ontspannen werkstuk van Bertolucci voert ons naar Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome Toscane. Onder hun gretig toeziend oog én dat van de voyeuristische camera leert de mooie New-Yorkse Lucy (Liv Tylor) de liefde en haar echte vader kennen. RTL4, 20.00-22.10u.,met reclame.

. Mad Dog and Glory (John McNaughton, 1993, VS). Robert De Niro geeft magnifiek gestalte aan de schuchtere Wayne, een verlegen politieman die van een gangster (Bill Murray!) een ongebruikelijk cadeautje krijgt. Gevolg is een prachtige, onsentimentele romance waarin de regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer laat zien hoe ongewoon gewone mensen zijn. BBC2, 0.45-2.15u.

RADIO

OVT. Na de column van oud-parlementair-journalist Kees Sorgdrager een gesprek met schrijver Nicolaas Matsier en journaliste Selma Schepel over de geschiedenis en de toekomst van de Waterlinie. Voorts het tweede deel van een serie over over spionnen, speurders en saboteurs. Deze aflevering gaat over de Amsterdamse commissaris Karel Henri Broekhoff die in 1917

Nederlandse communisten

bespioneerde. Radio 1, 10.04-12.00u.

De andere wereld van zondagmiddag. Discussie over de komst van de migranten in de politiek. Nergens in Europa zitten zoveel migranten in gemeenteraden als in Nederland. Met o.a. de voorzitters van GroenLinks, Mirjam de Rijk, en PvdA, Ruud Koole, en Ahmet Daskapan van GroenLinks Den Haag. 747AM, 13.02-15.00u.

Uit het nieuws. Herhaling van het in mei 2000 uitgezonden gesprek met de deze week overleden glamourfotograaf Paul Huf. Radio 1, 21.04-22.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Een gesprek met vertaler Bob de Nijs over de vertaling van het circa 1460 door Juanot Martorell geschreven boek De volmaakte ridder. Miguel Cervantes, de auteur van Don Quichote, was er razend enthousiast over. 747AM, 23.00-24.00u.