Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Ça ne dit! Vierëntwintig uur reportages, documentaires, gesprekken en nieuws uit de hoofdstad van Mali, Bamako. TV5, van zaterdag 14.00 tot zondag 15.00u.

2 Vandaag. Portret van actievoerder op de oceaan Paul Watson die met zijn Ocean Warrior strijdt tegen walvisvangers en andere zeestropers. Verder een reportage over hoe de Britten tegen de euro aankijken. Ned.2, 17.35-18.43u.

Knevel op zaterdag. Gesprek met de nieuwe directievoorzitter van de Nederlandse Spoorwegen, ir. Karel Noordzij. Tevens een reportage over nieuwe opsporingsmethoden waardoor oude moordzaken mogelijk opgelost kunnen worden. Ned.1, 20.30-20.58u.

Nova. Aandacht voor het dit weekend te houden congres van GroenLinks en een reportage over een 75-jarige Japanse kamikazepiloot die door de capitulatie van Japan zijn dodenvlucht net niet meer hoefde uit te voeren. Ned.3, 22.12-22.48u.

DOCUMENTAIRES

Buren, bulldozers en begonia's. Zie tv-vooraf. Ned.1, 19.00-19.30u.

MUZIEK

Wintertijd. Schrijver en producer Leon de Winter laat muziekfragmenten zien horen van o.a. U2, The police, The Tornados, Jimi Hendrix, Yehudi Menuhin en Emmy Verhey. RTL5, 22.30-23.30u.

FILM

Dumbo (Ben Sharpsteen, 1941, VS). Beroemde animatiefilm uit de Disney-studio over een vernederd olifantje wiens reusachtige oren een verrassende functie blijken te hebben. Inclusief de beschonken droom over roze olifanten. Net5, 18.55-20.00u.

Bird on a Wire (John Badham, 1990, VS). Even romantische als zielloze avonturenfilm. Juriste Goldie Hawn en de doodgewaande Mel Gibson hervinden hun liefde uit de jaren zestig en weten zich achtervolgd door corrupte rechercheurs. Net5, 20.00-22.00u.

. The Guns of Navarone (J. Lee Thompson, 1961, Engeland/VS). Vermaarde MacLeanverfilming over heterogeen gezelschap geallieerden dat Duitse kanonnen op Grieks eiland onschadelijk dient te maken. Met o.a. Gregory Peck. V8, 20.00-22.40u.

City Hall (Harold Becker, 1995, VS). Al Pacino is wel heel erg charismatisch als gedreven burgemeester van New York in thriller waarin onderburgemeester John Cusack de waarheid zoekt achter de moord op een onschuldig zwart jongetje. Met Martin Landau als rechter, Danny Ailello als malafide politicus en Bridget Fonda als advocate. Yorin, 20.30-22.35u.

Mortal Thoughts (Alan Rudolph, 1991, VS). Thriller van de regisseur van Choose Me is psychologisch Kammerspiel waarin de kameraadschap tussen Glenn Headly en Demi Moore ertoe leidt dat eerstgenoemde zich kan ontdoen van haar brute echtgenoot (Bruce Willis). Speelt zich voor groot deel af in verhoorkamer van agent Harvey Keitel. SBS6, 20.55-22.45u.

eXistenZ (David Cronenberg, 1999, Can./Fr./Eng.). Canadese sciencefictionregisseur Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). Maar op haar hoofd rust een fatwa. Net5, 22.00-23.45u.

Love and Death on Long Island (Richard Kwietniowski, 1997, Canada/Engeland). Bij vlagen ontroerende comedy of manners maakt subtiele grapjes over de verschillen tussen Amerika en Engeland en de kloof tussen hogere en lagere cultuur. Vroegbejaarde, wereldvreemde, zeer Britse schrijver John Hurt raakt in de ban van het niet al te slimme, Amerikaanse tienerfilmidool Jason Priestley. Ned.3, 22.48-0.20u.

Poetic Justice (John Singleton, 1993, VS). Tweede film van de regisseur van Boyz N the Hood is combinatie van road movie en love story over kansarme zwarte jongeren in Amerika. Met de inmiddels doodgeschoten rapper Tupac Shakur als postbode en Janet Jackson als een gedichten (van Maya Angelou) debiterende kapster. VRT, 23.30-1.14u.

Where Are the Children? (Bruce Malmuth, 1986, VS). De kinderen van Jill Clayburgh worden ontvoerd door haar vroegere geliefde

Fredric Forrest. Vakkundig nachtmerriedrama. Ned.1, 23.40-1.12u.

Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid ervan. BBC2, 23.40-1.35u.

Top Gun (Tony Scott, 1986, VS). Door Engelse commercialmaker geregisseerd, chauvinistisch kassucces van Amerikaanse bodem, over de recruten van een militaire elite-academie voor straaljagerpiloten. De roekeloze Tom Cruise wordt er volwassen. BBC1, 0.05-1.55u.

Vor/The Thief (Pavel Chukhraj, 1997, Rusland/Frankrijk). Met Golden Globe bekroond drama over de, in het Rusland van 1952 gesitueerde verstandhouding tussen een 6-jarige halfwees en zijn surrogaatvader die zich op zeker moment uitgeeft voor de zoon van Stalin. Ned.3, 0.20-1.55u.

RADIO

Easy listening. Privé-opnamen die Freddy Heineken liet maken van zijn eigen songs. Verder aandacht voor de Grammy Award-nominaties van Claus Ogerman, Shirley Horn, Charlie Haden, Keely Smith, Michael Feinstein, Rosemary Clooney en gelegenheidszangeres Nicole Kidman. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. Gesprek met tekstschrijver en schilder Friso Wiegersma, bekend van de liedjes Telkens weer en Het dorp. Hij was bovendien jarenlang partner van Wim Sonneveld. Radio 1, 0.04-1.00u.