Structuurloze tuinensoap

De formule kent vele varianten. In het ene tv-programma roept zoon- of dochterlief de hulp in van Jan de Bouvrie of een van zijn bevallige assistentes bij de metamorfose van vaders of moeders rommelhoekje. In het andere neemt een echtpaar, samen met een decorateur, het huis van nietsvermoedende vrienden eens flink op de schop.

En in een Engels tuinprogramma wekt een vrouw met zwaaiende borsten verlepte tuinen opnieuw tot leven voor de steeds blij verraste eigenaren. En alles gaat met geweldig gemak, althans zo komt het over bij de kijkers. In de nieuwste variant, het programma Buren, bulldozers en begonia's van de NCRV, worden de achtertuinen van een Utrechts straatje onder handen genomen. Het is te hopen dat er gaandeweg wat meer structuur in de serie ontstaat want de eerste aflevering doet de kijker duizelen. Onder aanvoering van opgewekte actiemuziek zoeft de camera met grote snelheid door de straten, huizen en tuinen alsof de cameraman/-vrouw zich op skates voortbeweegt. We hoppen van het keukentafeltje via de fotolijstjes naar het volgende beeld, alsof de camera zich geneert om alles te filmen. Ook tijdens de gesprekken met de bewoners, die aan tuinarchitecte Janine ten Horn vertellen wat hun wensen zijn voor de inrichting van hun tuinen, blijft het beeld voor de helft gevuld met bewegend werkvolk. De kijker wordt pas rust gegund tijdens het gesprek met de boswachter van Natuurmonumenten. Hij vertelt welke diertjes eventueel in de Utrechtse stadstuinen zouden kunnen opduiken. Al lijkt het onwaarschijnlijk dat kikkers en egels via de voordeuren in de tuinen zullen belanden. En hup, daar vertrekt de cameraploeg weer op volle snelheid naar het volgende gezinnetje in de Zandhofsestraat. Er zit veel reality-tv in de uitzending. We kijken in rommelige schuren, zien hoe een van de buren tomaatjes snijdt voor de andere bewoners en krijgen allerlei details te horen over diverse gezinsleden. De serie is gemaakt in samenwerking met Natuurmonumenten, maar het is een gemiste kans dat men de bewoners niet heeft kunnen overhalen één grote tuin aan te leggen in plaats van allemaal postzegels.

Buren, bulldozers en begonia's, NCRV, Ned.1, 19.00-19.30u.

    • Marion van Eeuwen