Seydu

Lieflijke melodieën en prachtige koorzang rustend op zachte ritmische bedjes; hoe kan een door oorlog geteisterd land als Sierra Leone zoveel vredigs genereren? Het inlegboekje bij Diamond Tears verklaart wel iets. Voor de opnamen week zanger/percussionist Seydu uit naar Madrid en als producer koos hij de Congolese Parijzenaar Lokua Kanza.

De laatste heeft schitterende solo-cd's op zijn naam staan en verleidde Seydu blijkbaar hetzelfde te doen: met multi-tracking is veel mogelijk. De bijdragen van andere musici, cello hier, viooltje daar en soms wel twee gitaartjes, hebben alleen maar ten doel Seydu extra in het zonnetje te zetten.

Zijn liedjes in het Engels en het lokale Krio gaan niet alleen over zon en liefde. In de titelsong valt geen hard woord maar wie wel eens een krant leest weet waarom men in Sierra Leone al jarenlang vecht: de exploitatie van diamanten. `Let's enjoy ourselves', zingt Seydu niettemin in Three kola nuts. Gelukkig de geest die nergens van weet.

Seydu: Diamond Tears (Intuition 1112)

Op de kunstpagina ook elke doordeweekse dag een cd-bespreking