Schröder krijgt Stoiber als opponent

Edmund Stoiber, minister-president van deelstaat Beieren, zal voor de Duitse christen-democraten als lijsttrekker aantreden in de verkiezingen voor de Bondsdag komend najaar.

Het is voor het eerst sinds de kandidatuur van Franz Josef Strauss in 1980 dat een politicus van de kleine CSU de gezamenlijke lijst van CDU en CSU zal aanvoeren.

Angela Merkel, voorzitter van de CDU en zelf kandidaat-lijsttrekker, heeft zich gisterochtend tijdens een gezamenlijk ontbijt met Stoiber in diens woonplaats Wolfratshausen uit de strijd teruggetrokken. Zij blijft voorzitter van de CDU en zal samen met Stoiber de verkiezingscampagne leiden.

Merkel maakte de ontknoping van het maandenlange duel om de koppositie gistermiddag bekend op een persconferentie in Maagdenburg. Eigenlijk wilden de kandidaten pas begin volgende week een beslissing nemen, maar nadat de CSU Stoiber begin deze week officieel had gelanceerd, schaarden veel CDU-kopstukken zich openlijk achter de 60-jarige voorzitter van de zusterpartij.

De uitdager van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) kondigde in zijn eerste tv-optredens aan na een eventuele overwinning de eco-belasting af te zullen schaffen, meer geld voor het leger vrij te zullen maken en het besluit van Schröders roodgroene coalitieregering om uit kernenergie te stappen te zullen terugdraaien.

CDU-politici toonden zich opgelucht dat de twist over de kandidatuur voor het kanselierschap na maanden strijd ten einde is en de verkiezingscampagne nu daadwerkelijk van start kan gaan. Merkel kreeg lof voor haar moedige besluit. Fractievoorzitter Friedrich Merz noemde de aftocht van Merkel ,,een soeverein gebaar''. Alleen vrouwelijke kopstukken uit de partij betreurden openlijk Stoibers kandidatuur, zij zagen meer heil in een duel Merkel-Schröder.

De christen-democraten maken met de keuze voor de conservatieve deelstaatpremier een duidelijke ruk naar rechts, oordeelde Guido Westerwelle, lijstaanvoerder voor de liberale FDP. En omdat de sociaal-democraten volgens hem met hun voorkeur voor de Groenen en de socialisten van de PDS naar links opschuiven, zag hij voor zijn partij de kansen in het politieke midden groeien.

Politici van de SPD voorspelden dat de uitgesproken conservatief Stoiber de verkiezingsstrijd zal polariseren en er niet in zal slagen zwevende kiezers aan zich te binden. Harald Ringstorff, SPD-premier van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, zag in de aanwijzing van Stoiber een keus tégen Oost-Duitsland. ,,Hij heeft zich in de afgelopen jaren stelselmatig ingezet voor bezuinigingen op de wederopbouw van het oosten.''

Met nog acht maanden te gaan geven de opiniepeilingen CDU/CSU een zeer kleine kans op een overwinning op de populaire Schröder. Naar verwachting zal de slechte conjunctuur en de aanhoudend hoge werkloosheid de verkiezingsstrijd domineren. Omdat de economische misère vooralsnog aan Beieren voorbij is gegaan, denken de christen-democraten met de deelstaatpremier een overtuigende kandidaat te hebben.

Portret Stoiber: pagina 5