Powell naar Kabul voor steun aan Karzai

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, zal volgende week tijdens een rondreis in Azië Afghanistan aandoen om zijn steun te betuigen aan het drie weken geleden geïnstalleerde interim-bestuur van het land.

Het bezoek van Powell, die tevens Japan, Pakistan en India zal aandoen, is het eerste van een Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken sinds het bezoek van Henry Kissinger in de jaren zeventig.

Ook het bezoek aan Japan heeft betrekking op Afghanistan. Daar wordt volgende week een internationale conferentie gehouden over de wederopbouw van het zwaar getroffen land. Naar verwachting zullen de Verenigde Staten om en nabij de 400 miljoen dollar bijdragen aan die wederopbouw. Een functionaris van de Verenigde Naties heeft gezegd dat de gezamenlijke donorlanden een bedrag van twee miljard dollar zal worden gevraagd. Dat zou voldoende zijn voor de financiering van de eerste twee-en-een-half jaar van wederopbouw. Van dat geld is circa tweehonderd miljoen dollar bestemd voor het opruimen van mijnen en 300 miljoen dollar voor Afghaanse gezondheidssector.

Door 23 jaar van oorlog en de Amerikaanse bombardementen van de afgelopen maanden verkeert Afghanistan in grote chaos.

Om orde te brengen in de wetteloosheid in het land heeft de Afghaanse interim-regering het voornemen ruim 30.000 manschappen uit het hele land te betrekken voor de vorming van een nieuwe Afghaanse politiemacht. Volgens de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken zullen de manschappen in alle 32 provincies van het land worden gerecruteerd. Na een opleiding van een maand zal een eerste contingent naar de hoofdstad Kabul worden gestuurd.

De Afghaanse politiemacht moet de internationale vredesmacht bijstaan bij het bewaren van de veiligheid in Afghanistan. Dat die taak niet eenvoudig is bleek gisteren onder andere uit de opmerking van minister Qanooni (Binnenlandse Zaken) die zei dat de grootste bron van onveiligheid in Kabul de aanwezigheid van duizende gewapende strijders is. Elders in het land zijn nog altijd haarden van verzet te vinden. De Amerikaanse luchtmacht bombardeerde gisteren opnieuw het Oost-Afghaanse Khost, waar zich nog altijd leden van de terreurgroep Al-Qaeda zouden bevinden. En in Zuid-Afghanistan, buiten de Amerikaanse basis nabij Kandahar, had gistereneen kort vuurgevecht plaats tussen Amerikaanse mariniers en onbekenden op het moment dat een Amerikaans transportvliegtuig opsteeg met gevangen genomen Talibaan en leden van Al-Qaeda aan boord. Het toestel, met bestemming Cuba, ondervond evenwel geen hinder. De belagers werden niet gevonden.