Meningitis in Frankrijk

Zo'n 80.000 tot 100.000 mensen, vooral jongeren en baby's, in de Puy-de-Dôme in Midden-Frankrijk worden de komende dagen massaal ingeënt tegen meningitis ofwel hersenvliesontsteking. Minister Kouchner van Volksgezondheid heeft daartoe gisteren besloten.

De afgelopen twaalf maanden zijn in die regio achttien gevallen van meningitis geconstateerd, drie- tot viermaal meer dan normaal, waarvan vier met dodelijke afloop. De oorzaak is onbekend. Een medisch team uit Parijs heeft sinds begin deze week, na de dood van een zestien weken oude baby, de zaak in onderzoek.

De hersenvliesontsteking kan snel dodelijk zijn. Belangrijk symptoom is plotselinge zware hoofdpijn, maar die is bij baby's moeilijk vast te stellen. De campagne geschiedt met een vaccin uit de VS. Dat bleek enkele jaren geleden ook succesvol bij een soortgelijke epidemie in Engeland.