Melden doe je later

Het is voor iedereen nog steeds wennen, de aangescherpte regels die de verhoudingen tussen beleggers zuiver moeten houden en die de integriteit op de Nederlandse financiële markt bevorderen.

Oprichter en directeur Hans Breukhoven van de Free Record Shop verzuimde drie jaar lang te melden dat hij de meerderheid van de aandelen in de winkelketen had. Daardoor konden andere beleggers ten onrechte denken dat een overname zonder medewerking van de oprichter theoretisch tot de mogelijkheden behoorde.

De bestuursvoorzitter van het Amsterdamse softwarebedrijf TIE was zich twee jaar lang niet bewust dat hij de handel in aandelen van zijn eigen bedrijf bij Stichting Toezicht Effectenverkeer moest melden. Om het gebruik van voorkennis tegen te gaan en de transparantie in de markt te vergroten is die meldingsplicht in april 1999 ingegaan.

Maar ook Amerikanen, toch de grondleggers van onafhankelijk handelstoezicht, blijken niet altijd bekend met de normen en waarden in het beursverkeer. Twee bestuurders van Aholds grootste supermarktketen in Amerika wisten niet dat zij handel in aandelen Ahold aan de plaatselijke beurswaakhond STE behoorden door te geven.

Voor Ahold is het de tweede keer op rij: voormalig commissaris Cor Boonstra zag ook de meldingsplicht over het hoofd. Dat doet pijn bij de meest gelauwerde onderneming van Nederland als het gaat om communicatie met de aandeelhouder. Aandeel van het jaar, beste investor relations, de reputation award, welke prijs hebben de detaillisten niet gewonnen?

Wat zijn de gevolgen voor bestuurders die de regels overtreden? Voor u een vraag, voor de STE een weet. De beurswaakhond kent een wettelijk voorgeschreven geheimhoudingsplicht als het gaat om stoute jongetjes in de klas. Die worden soms wel gestraft, maar dat gebeurt achter de schermen. Zij schuilen in jaarstatistieken van opgelegde boetes, uitgedeelde waarschuwingen en aantal aangiftes bij justitie.

De STE onderhandelt al langer met minister Zalm van Financiën om die beperkte bewegingsruimte te vergroten. De STE wil zich verantwoorden.

Op zijn website publiceert de STE momenteel alle meldingen van bestuurders. Nieuwe transacties worden op dagbasis aan een ellenlange lijst toegevoegd. Te late meldingen worden met terugwerkende kracht verwerkt.

De buitenwacht kan niet zien of een transactie ook op tijd is gemeld. Die krampachtige interpretatie van de geheimhoudingsplicht gaat rechtstreeks ten koste van de transparantie in de markt. En dat was nu precies datgene wat de meldingsregels proberen te vergroten.