Limburgse sneeuwuil gestorven in opvang

De sneeuwuil die deze week in Limburg was neergestreken, is gisteren in een vogelopvangcentrum gestorven. Onbekend is waaraan de witte vogel is gestorven.

Dat heeft een woordvoerder van de Algemene Inspectiedienst in Kerkrade vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Personeel van politie en dierenambulance vingen donderdagmiddag de sneeuwuil, die in de omgeving van Maastricht was neergestreken. Het jonge wijfje was gewond. Volgens getuigen zou het dier tegen een vrachtwagen zijn gevlogen.

Publiek, dat het in ons land zeldzame dier wilde zien, drong de uil met flitsende camera's steeds verder in de richting van de autosnelweg. Om te voorkomen dat de sneeuwuil werd overreden, besloten politie en dierenambulance het dier donderdag te vangen.

De vogel werd overgebracht naar dierentehuis De Mijnstreek in Heerlen waar een dierenarts zich over het beest ontfermde. Daarna werd het ondergebracht bij een dierenopvang, waar het gisteren overleed.

De uil werd deze week gezien langs de A79 tussen Heerlen en Maastricht en in het nabijgelegen Geuldal. De vogel heeft zijn broedgebied in de poolstreken.

De zeldzame sneeuwuil trok extra veel aandacht omdat deze vogelsoort ook voorkomt in de populaire Harry Potter boeken. Ook in de film naar het boek `Harry Potter en de steen der wijzen' van J.K. Rowling speelt de sneeuwuil een prominente rol.