KPN komt abonnees internet tegemoet

KPN heeft een regeling getroffen voor klanten die afwillen van MxStream, de snelle ADSL-internetverbinding. Het telecombedrijf reageert hiermee op de kritiek die deze week losbarstte naar aanleiding van de tariefsverhoging voor deze dienst met wel bijna 25 procent.

De regeling voorziet in een vergoeding van 35, 50 of 75 procent van de aanschafkosten van het modem. Hoe recenter de aansluiting, hoe hoger het percentage. Maximaal komt de vergoeding neer op een bedrag van 85 euro of 119 euro, afhankelijk van het type modem. Het modem moet dan wel worden ingeleverd.

De regeling is alleen geldig voor klanten die korter dan een jaar geleden een MxStream-aansluiting hebben genomen. Volgens een woordvoerder is dat het merendeel van de huidige klanten.

Klanten die blijven kunnen in mei aan de gang met een hogere `upstream-snelheid', 128 kB in plaats van 64 kB. Het gaat hier om de snelheid waarmee vanaf de pc informatie naar het internet kan worden gestuurd. KPN kondigde de maatregelen gisteren aan.

Het telecombedrijf verhoogde het tarief voor MxStream met maximaal 23 procent. Dit leidde tot scherpe kritiek van onder andere de Consumentenbond. Computervereniging HCC overwoog juridische stappen.

Volgens KPN is de tariefsverhoging noodzakelijk om de dienst rendabel te kunnen exploiteren. Toezichthouder Opta liet weten er rekening mee te houden dat het tarief nog verder omhoog moet. KPN heeft de dienst in eerste instantie tegen ,,een heel laag'' tarief in de markt gezet, zei een Opta-woordvoerder deze week.

De Consumentenbond noemde de door KPN getroffen regeling voor afhakende abonnes gisteren ,,slapjes''. De belangenclub HCC blijft vinden dat de tariefsverhoging in elk geval voor de bestaande klanten moet worden geschrapt.