Justitie eist wegsturen van taxibestuur

Het openbaar ministerie eist volgende week in een civiele zaak bij de rechtbank in Amsterdam het ontslag van twee bestuursleden van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA).

Dat heeft een woordvoerder van het openbaar ministerie gisteren bevestigd.

Het gaat om een vordering tot ontslag van het duo als bestuursleden van de Stichting Administratiekantoor (SAK) van TCA. Deze stichting beheert de aandelen van de centrale. De aangesloten taxiondernemers zijn certificaathouder van TCA. De raadsman vergelijkt de functie van de twee met die van commissarissen van een onderneming.

Naar beide bestuursleden loopt sinds februari vorig jaar een strafrechtelijk onderzoek. Zij werden, samen met directeur van de taxicentrale, op 27 februari aangehouden op verdenking van onder meer lidmaatschap van een criminele organisatie, verduistering, fraude, valsheid in geschrifte, oplichting van taxichauffeurs en uitlokking tot openlijke geweldpleging.

Het openbaar ministerie stelt dat de officier van justitie als toezichthouder van stichtingen op basis van artikel 298 van het Burgelijk Wetboek het recht heeft om het ontslag van bestuursleden te vragen. De officier stelt de rechtbank voor de bestuursleden te laten vervangen door een bewindvoerder.

Het voltallige bestuur van de SAK verwerpt de verwijten van het openbaar ministerie, aldus L. Mannheims, een van de bij deze zaak betrokken advocaten. Zij gaat ervan uit dat de vordering door de rechtbank zal worden afgewezen. ,,De vordering is gebaseerd op vage, niet onderbouwde beweringen, vaak evident onjuist'', zegt Mannheims. Volgens haar is deze actie van justitie ,,de zoveelste poging TCA in de hoek te drijven''.

De zaak dient volgende week dinsdag voor de rechtbank in Amsterdam.