Jonathan Richman

Romantiek bestaat nog. Bijna dertig jaar na zijn debuut met The Modern Lovers, gelooft Jonathan Richman onverminderd in de glorie van de liefde. De aanstekelijke naïviteit van Richman-klassiekers als Ice cream man en I'm a little airplane, dankbaar gebruikt in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, is onaangetast op zijn nieuwe cd Her Mystery Not Of High Heels And Eye Shadow. Begin jaren negentig dreigde Richman een tragische cult-held te worden, gedoemd om zijn jaren te slijten tussen de schuifdeuren van iedereen die hem zijn benzinegeld wilde vergoeden. Een rol als gitaarspelende verteller in de speelfilm There's Something About Mary bracht nieuwe waardering, en Richman vond onderdak bij het door Neil Young opgerichte Vapor-label waarop hij nu zijn derde cd uitbrengt. Zijn werkwijze is in al die jaren onveranderd gebleven. Met een overwegend akoestisch instrumentarium zingt hij zijn simpele liedjes met kinderlijke verwondering in zijn droge, onvaste stem.

In het New York van Jonathan Richman is het altijd lente en staan de Twin Towers nog fier overeind. Een mooi meisje dankt haar schoonheid niet aan hoge hakken of aan oogschaduw, zingt hij met begeleiding van een ontwapend jaren zestig-orgeltje in het titelnummer, maar aan haar lach en aan de manier waarop haar schoonheid gloeit in het avondlicht. De liefde kan niet zonder ruzie en hartzeer, vervolgt hij in Couples must fight, en Parijs blijft de stad waar alle romantische clichés bewaarheid worden: The home of Piaf and Chevalier / must have done something right / to get passion this way (Give Paris one more chance). De ijle zang in I took a chance on her doet denken aan Neil Young in zijn jonge jaren, en na de doowop-pastiche Tonight pleegt Richman moedwillig stijlbreuk met een viertal Spaanstalige nummers in bossa-sfeer. Als `latin lover' is hij de knulligheid zelve, maar in al hun onvolkomenheid vormen de 32 minuten van Her Mystery een welkom tegenwicht tegen alles wat glad en voorspelbaar is in de popmuziek.

Jonathan Richman: Her Mystery Not Of High Heels And Eye Shadow (Vapor Records 948216-2)