Israël valt luchthaven in Gaza weer aan

Israël is gisteravond opnieuw met bulldozers en tanks de luchthaven van Gaza opgegaan. Met de voertuigen worden volgens Palestijnse functionarissen installaties op het vliegveld vernietigd.

Het Israëlische leger vernielde in de nacht van donderdag op vrijdag reeds de start- en landingsbaan van vliegveld bij de stad Rafah in de Gaza-strook. Gisteren arresteerden militairen bij een inval in het dorp Beit Iba op de Westelijke Jordaanoever ook de activist Omar Ichteoui van de islamitische verzetsbeweging Hamas. De Israëlische acties zijn een vergelding voor de aanslag van de fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas, die woensdag aan vier Israëlische militairen het leven kostte.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Collin Powell verdedigde gisteren in Washington Israëlische aanvallen in de bezette Gazastrook. Volgens Powell reageerde Israël op de ,,laatste Palestijnse provocatie''. De minister doelde op het enteren van een schip, vorige week in de Rode Zee, dat zware wapens vervoerde voor de Palestijnen. Powell zei dat Israël daarbij optrad ,,tegen andere manieren om wapens te smokkelen''.

Israël enterde het schip vorige week in de Rode Zee, ongeveer vijfhonderd kilometer ten zuiden van de badplaats Eilat. Het bleek tonnen wapens aan boord te hebben. Volgens de Israëlische marinecommandant Yedidia Yaari is bij de entering van het schip, die de naam Ark van Noach had gekregen, geen schot gelost.

De Palestijnse politie heeft gisteren drie Palestijnen aangehouden die volgens Israël betrokken waren bij de wapensmokkel met het schip Karine-A. De drie waren voor een verhoor opgeroepen en zijn vervolgens opgesloten. Dat heeft een Palestijnse onderzoekscommissie meegedeeld.

Israël had er de afgelopen dagen bij de Palestijnse autoriteit op aangedrongen de mensen te arresteren die verantwoordelijk zijn voor het wapenvervoer over zee. Powell steunde gisteren ook deze Israëlische eis. Als de Palestijnse leider Yasser Arafat geen actie zou ondernemen, zou dat de verhouding tussen de VS en Arafat ,,enorm compliceren'', aldus Powell. Hij noemde het ,,een redelijke eis om de verantwoordelijken te berechten''. Volgens de Oslo-akkoorden mogen de Palestijnse veiligheidsdiensten alleen lichte wapens dragen.

Powell zei wel dat de verwoesting van huizen van Palestijnse burgers door het Israëlische leger het mogelijke vredesproces tussen de partijen niet ten goede komt. Israël bestookt de dichtbevolkte Gazastrook regelmatig. Doelwitten zijn vaak politiebureau's en andere kantoren van de autoriteiten. Ook worden regelmatig landerijen en woningen verwoest.