IN OF UIT?

Kleren maken de man. Ook tijdens het sporten is het belangrijk representatieve kleding te dragen, althans, dat vinden de meeste amateurvoetballers. ,,Je kleding geeft je een bepaalde status. Als je er goed uitziet denken de mensen: zo, die jongen kan wel een balletje trappen'', vertelt Greg Samuels van de sportwinkel Pro Sport in Amsterdam.

Voetballers kunnen in de sportwinkels hun hart ophalen. In de rekken hangt een ruime sortering broekjes, shirts en trainingspakken om over het aanbod van schoenen nog maar te zwijgen. Wat is in en wat is uit?

Volgens Hans de Winther, adjunct-directeur sport van retailorganisatie Fair Play International, zijn de verschuivingen van trends bij voetbalmode minimaal. Toch is er door de jaren heen wel wat gebeurd. Vroeger waren voetbalshirts bijvoorbeeld van katoen, nu meestal van viscose. Grote toernooien, zoals het EK en WK, brengen nieuwe trends mee. ,,Het shirt van Italië is gladder en strakker, je ziet dat andere clubs dat overnemen. Het nieuwe shirt van Feyenoord heeft duidelijk een link met het Italiaanse.''

En de gewone voetballer neemt de trends over van zijn idool. Samuels: ,,Je ziet een beroemde voetballer op mooie schoentjes voetballen en neemt dat dan over.'' Zelf volgt hij de trends niet op de voet: ,,Ik ben een gewone jongen.''

Dat zijn de meeste Nederlandse amateurvoetballers. Hoewel ze graag verzorgd het veld opgaan, zitten de meeste sporters niet bovenop de trends. ,,Het tenue van het Italiaanse team vind ik heel mooi. Het zit wat strakker. Ik ga er alleen zelf niet in lopen. Ik pas er niet in, als je begrijpt wat ik bedoel'', zegt amateurvoetballer Paco Vemde van de Zwolse voetbalclub ZAC.

Nederlanders vallen liever niet te veel op. ,,Hier mag je alleen flitsende kleding dragen als je heel goed speelt. Als je een bal mist, wordt er al snel geroepen: `Doe je gewone schoentjes maar weer aan.' Dat is Nederland eigen'', zegt De Winther van Fair Play International.

In de Zuid-Europese landen ligt dat anders. Allard Froon, amateurvoetballer die een tijd in Italië heeft gewoond en gevoetbald: ,,De Italianen lopen er allemaal tot in de puntjes verzorgd bij. Ze dragen het liefst het shirt van hun nationale elftal.''

Voor de Nederlander gaan comfort en kwaliteit boven uiterlijk vertoon. De Winther: ,,80 à 90 procent van de voetballers loopt bijvoorbeeld op orthodox zwart-witte schoenen.''

Het aanbod strekt echter veel verder. Een tocht langs de onafzienbare rijen in een grote sportzaak biedt uiterst moderne en futuristische modellen. Nike bijvoorbeeld heeft voetbalschoenen met een asymmetrisch vetersysteem onder de naam Air Zoom in de winkels staan. De veters lopen niet horizontaal van boven naar beneden, maar naar de zijkant van de neus toe. De Nikes zijn zwart met goud gekleurd. Ook andere merken, zoals Adidas en Puma, zijn niet kinderachtig met hun kleurgebruik.

Het zijn de `oudere jongeren' die dit soort hippe schoenen kopen. De Winther: ,,Als ze zelf hun schoenen moeten betalen, zijn ze eerder geneigd mee te gaan met de trends. Ouders hebben daar vaak het geld niet voor over. Momenteel doet vooral de Adidas Traxion Incision het goed. Deze schoen heeft een noppensysteem met zowel hoge als lage noppen. Daardoor krijg je meer grip. De merken Nike en Puma komen op een mooie tweede plaats.''

Een trendy paar schoenen, zoals de Adidas Traxion Incision, kost ongeveer 95 euro. Volgens De Winther heb je voor 90 euro een net shirt, een broekje en een paar sokken erbij om het tenue compleet te maken. De meeste amateurvoetballers kunnen krap een seizoen met een tenue doen.

Hoewel Nederlandse amateurvoetballers niet zo trendgevoelig zijn, zullen zij niet snel met versleten kledij het veld betreden. Sportwinkelier Greg Samuels: ,,Sportkleding is als een relatie. Als het stuk is, koop je nieuwe, weet je.''