`Ik doe niet in drugs'

De Zwolse deejay Raymond K. zit sinds anderhalf jaar vast op verdenking van het smokkelen van xtc-pillen naar de VS. Over een week wordt hij uitgeleverd.

Raymond K. zit nu achttien maanden vast. Hij slijt zijn dagen in huis van bewaring De Grittenborgh in Hoogeveen met computerspelletjes en het luisteren naar muziek, zijn werk en grootste hobby. De 27-jarige deejay verdient al geld met het draaien van platen sinds zijn achttiende. Daarnaast produceert hij dance in een studio in Amsterdam.

Als deejay werd hij niet alleen in Nederland gevraagd, maar ook drie à vier keer per jaar in New York. Daar was hij meestal te gast bij zijn platenmaatschappij H20H. De feesten verschilden niet veel van die in Nederland. De hele nacht dansen, en drugs. Maar K. hield zich daar verre van, zegt hij telefonisch vanuit De Grittenborgh. ,,Ik gebruik geen drugs, en ik had ze ook niet in mijn bezit.''

In juli 2000 werd hij op verzoek van de Amerikaanse justitie aangehouden. Een anonieme getuige had een belastende verklaring tegen hem afgelegd, zo vertelt K., en nu wordt hij verdacht van zestien xtc-transporten in de periode 1998-2000. De Verenigde Staten vroegen om uitlevering en de Nederlandse rechter stemde daar onlangs mee in. K. klinkt verongelijkt. ,,Ik word uitgeleverd op basis van een anonieme getuigenis, terwijl in Nederland drugskoeriers met veertien kilo cocaïne naar huis worden gestuurd. Het is een nachtmerrie.''

In de Verenigde Staten zitten in dezelfde zaak nog achttien mensen vast. ,,Wij zouden samen een grote drugsbende vormen'', smaalt K. Hij zegt geen van de andere verdachten te kennen, behalve een jongen die vastzit in Zwolle en die samen met hem zal worden uitgeleverd. ,,Dat is een kameraad van mij. Hij is geen deejay, maar is wel eens meegeweest naar New York.''

Volgens hem is de verklaring tegen hem afgelegd door een drugskoerier die is aangehouden op het vliegveld JFK. ,,Hij had een Nederlands housemagazine bij zich, Strobe, en daarin stond een foto van mij met mijn nieuwe plaat. Daarop heeft hij mij aangewezen. In ruil heeft hij kwijtschelding gekregen van de straf die hem boven het hoofd hing.''

K. heeft weinig vertrouwen in het Amerikaanse rechtssysteem. Volgens hem is in Amerika de verklaring van een anonieme kroongetuige voldoende bewijs om veroordeeld te worden. ,,Ik ben bang dat justitie er weinig tijd in zal steken en dat het een snel proces wordt zonder grondig onderzoek. Er zijn gevallen bekend van buitenlanders die onder dwang een getuigenis hebben afgelegd, anders werd hun zaak uitgesteld en bleven ze jarenlang in voorarrest in Amerika.'' In Nederland heeft K. geen drugsverleden. ,,Ik heb alleen wel eens een maand vastgezeten voor onbetaalde boetes bij snelheidsovertredingen.''

Zijn vrouw en zoontje zijn volgens K. de belangrijkste reden dat hij zijn eventuele straf wil uitzitten in Nederland. Zijn zoontje is anderhalf. ,,Ik heb nog net zijn geboorte meegemaakt, een maand later zat ik hier.'' Verder ziet hij op tegen de omstandigheden in de Amerikaanse gevangenissen. ,,Die zijn natuurlijk wel wat slechter. Hier heb ik een tv'tje in mijn cel. Ik heb tamelijk veel bewegingsvrijheid en mag ook vaker dan andere gedetineerden bellen, omdat ik het eten rondbreng en help met schoonmaken.''

K. kondigde eind december aan dat hij in hongerstaking zou gaan tegen zijn uitlevering, maar dat heeft hij uiteindelijk niet gedaan. ,,De directeur van De Grittenborgh was natuurlijk niet blij met mijn plan en mijn advocaat zei dat ik niet verzwakt moet aankomen in de Verenigde Staten. En je wordt in afzondering geplaatst en mag geen bezoek meer ontvangen.''

K.'s advocaat heeft de zaak inmiddels voorgelegd aan het Europees Hof. ,,Dat zou deze week nog van zich laten horen, dus daar wacht ik met spanning op. Er loopt in Nederland ook nog een spoedappèl tegen het besluit van de rechtbank, maar als de Nederlandse rechter het uitleveringsverzoek terugdraait en ik intussen al in een Amerikaanse gevangenis zit, laten ze me heus niet teruggaan.''

Als K. schuldig wordt bevonden, kan hij in de VS veroordeeld worden tot tientallen jaren gevangenisstrafstraf. ,,Ik hoop erachter te komen wie die anonieme getuige is en of ze nog meer bewijs tegen me hebben. Zonder die informatie kan ik me moeilijk verweren. De rechter in Zwolle, voor wie ik de eerste keer moest verschijnen, had inzage gevraagd in het Amerikaanse dossier, maar dat verzoek werd door de Amerikanen afgewezen. Minister Korthals heeft in een brief bevestigd dat zij die informatie volgens het uitleveringsverdrag niet hoeven te verstrekken.''

    • Claudia Kammer